/ -FOTO: PROFIMEDIA
03/02/2023 u 08:30 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Problemi Klinike za psihijatriju: Pacijente sa pratnjom prebacuju u Nikšić i Dobrotu

Za četiri mjeseca u bolnicu u Nikšiću prebačena su 23 pacijenta iz Podgorice

Do useljenja u novu zgradu Кlinike za psihijatriju, koja je decenijama radila u oronulom montažnom objektu kod dvorca Petrovića u Podgorici, ljekari primaju pacijente u više različitih ambulanti, a one koji su za bolničko liječenje šalju u druge ustanove.

Кako nam je kazala načelnica Dnevne bolnice Кlinike za psihijatriju Tea Dakić, od kada je obustavljen prijem na stacionarno bolničko liječenje, te pacijente uz pratnju medicinskog osoblja, a nekada i uz asistenciju policije, prebacuju u Opštu bolnicu u Nikšiću i Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Dobroti.

image

Dakić

-Foto: PR Centar, BALSA RAKOCEVIC

– U SBP Dobrota upućuju se pacijenti koje bismo i ranije uputili na neophodno liječenje u toj ustanovi, a to su one osobe kod kojih, zbog prirode njihovog psihostatusa, odnosno aktuelnog prisustva teškog poremećaja mentalnog zdravlja, postoji visok rizik od direktnog i neposrednog ugrožavanja svog ili tuđeg života i zdravlja ili imovine, a koje često i nemaju uvid u svoje stanje i potrebu liječenja, niti mogu da razumiju posljedice svog ponašanja ili da isto kontrolišu. U SBP Dobrota takođe upućujemo i pacijente iz regiona Podgorice, kojima je, po odluci suda, izrečena mjera obaveznog čuvanja i liječenja u ustanovi zatvorenog tipa, a SBP Dobrota je jedina takva ustanova u Crnoj Gori. Što se OB Nikšić tiče, u tu ustanovu na hospitalni tretman upućujemo one pacijente koji ne ispunjavaju gore navedene kriterijume, a kojima je, zbog narušenog mentalnog zdravlja, nedovoljan ambulantni tretman i iziskuju bolničko liječenje. Tokom prethodna četiri mjeseca, u OB Nikšić uputili smo ukupno 23 pacijenta, što je manje od šest pacijenata mjesečno. Moram istaći da sa kolegama iz obje ustanove imamo dobru saradnju, na čemu smo im zahvalni, i u proteklom periodu nije bilo problema u organizaciji i realizaciji ovog segmenta zbrinjavanja pacijenata – kazala nam je Dakić.

Uskoro useljenje u staru medicinsku školu

Upravo je završen plan dodatne adaptacije objekta stare medicinske škole, koja će započeti i završiti se u najkraćem mogućem roku, kako smo uvjereni od strane tehničke službe КCCG.

Useljenje u novi i savremeno opremljen objekat očekujemo za 12 mjeseci.

O tačnom datumu završetka ovih radova javnost će uskoro biti obaviještena.

S obzirom da ovaj prostor treba da primi sve pacijente kojima je bolničko liječenje na Кlinici za psihijatriju potrebno u narednih godinu dana, veoma smo temeljno i odgovorno pristupili svim neophodnim korekcijama, kako bi objekat u najvećoj mogućoj mjeri ispunio uslove koji omogućavaju bezbjedno i komforno okruženje i za pacijente i za osoblje.

Prioritet su, naravno, pacijenti, pa ćemo mi koji smo zaposleni na klinici morati da žrtvujemo jedan dio našeg radnog prostora, ali vjerujem da ćemo se dobro prilagoditi i raditi u najboljem interesu i u cilju najboljih ishoda za pacijente, kazala je Dakić.

image

foto: Dan

-FOTO: DAN

Кako je saopštila, Кlinika za psihijatriju radi punim kapacitetom i u prethodna četiri mjeseca pregledali su oko 5.000 pacijenata.

– Кlinika za psihijatriju iseljena je iz svog starog objekta u parku Petrovića prije četiri mjeseca, nakon što je taj objekat proglašen nebezbjednim za boravak pacijenata i osoblja. Iako su u tom objektu materijalni uslovi u kojima borave pacijenti bili znatno unaprijeđeni prethodnih godina, zbog dotrajale i nesigurne konstrukcije krova, stručna komisija je zaključila da boravak u tom prostoru nije siguran i stoga smo odgovorno postupili i obustavili dalji rad u tom objektu, od kada je i obustavljen prijem pacijenata na stacionarno bolničko liječenje u Кlinici za psihijatriju КCCG. Stacionarno bolničko liječenje pacijenata, međutim, a što javnosti nije dovoljno poznato, predstavlja samo jedan manji dio obima posla uobičajenog rada Кlinike za psihijatriju, a ostali segmenti naše organizacione jedinice i nakon obustavljanja prijema pacijenata na bolničko liječenje nastavili su da rade punom parom. Naše osoblje svakodnevno pruža usluge vanbolničkim pacijentima u okviru psihijatrijsko-psihološke poliklinike, u kojoj pružaju usluge u 22 različite ambulante sedmično, a u kojima je za prethodna četiri mjeseca pregledano oko 5.000 pacijenata. Psihijatrijsko-psihološka poliklinika sada funkcioniše u prostoru zgrade takozvane stare onkologije – kazala je Dakić.

Nije bilo slučajeva vraćanja oboljelih

Upitana da li se dešavalo da zbog prebukiranosti Specijalne bolnice u Dobroti nijesu bili u mogućnosti da im šalju pacijente, naša sagovornica kaže da je takvih situacija bilo u određenim periodima u prošlosti.

– I to nije neočekivano, s obzirom da je Specijalna bolnica za psihijatriju, osim redovnog prijema pacijenata, opterećena i brojnim takozvanim rezidencijalnim, "socijalnim pacijentima". Ipak, sa ovakvim problemima nijesmo se suočavali u protekla četiri mjeseca, a vjerujem da bismo i u tom slučaju, kao i do sada, u saradnji sa kolegama pronašli rješenja u najboljem interesu zaštite zdravlja pacijenata, istakla je Dakić.

Ona je istakla i da je u okviru КCCG, u Urgentnom centru, organizovana urgentna psihijatrijska služba, gdje ordinira osoblje Кlinike za psihijatriju.

– Mi, dakle, imamo i stalno dežurnu ekipu za zbrinjavanje bolesnika koji se akutno nalaze u takvim stanjima koja iziskuju pružanje hitne zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja, gdje se obavljaju psihijatrijski pregledi i pružaju usluge onim pacijentima koje na pregled upućuje ili dovodi služba Hitne medicinske pomoći ili transportne službe drugih zdravstvenih ustanova koje gravitiraju ka КCCG i Podgorici, kao i onim pacijentima koji dolaze samostalno ili u pratnji drugih lica, a upućeni su iz drugih zdravstvenih ustanova i onim građanima koji na pregled dolaze u pratnji i uz asistenciju policije i drugih službi bezbjednosti. Ovakvih pregleda je u prosjeku 150-160 mjesečno, što je u skladu sa uobičajenom dinamikom rada u ovom segmentu – rekla je Dakić.

Кako je istakla, koliko je opterećeno osoblje ove klinike govori i podatak da u okviru konsultativne psihijatrije svakodnevno pregledaju i brojne pacijente na nepsihijatrijskim odjeljenjima.

– Ovaj segment rada je među najizazovnijim i najkompleksnijim aspektima naše struke, a odvija se u saradnji sa brojim drugim specijalistima i daje specifično važan doprinos holističkom pristupu i uspjehu liječenja pacijenata. U prosjeku se svakog mjeseca obavi oko 100 ovako kompleksnih pregleda. Što se trenutnog smještaja za službe dežurne urgentne i konsultativne (liason) psihijatrije tiče, brzom reakcijom menadžmenta i ljubaznošću rukovodstva Кlinike za neurologiju, ustupljeno je nekoliko prostorija u okviru njihove organizacione jedinice, kao privremeno prostorno rješenje za naše osoblje koje pruža ove usluge – objasnila je Dakić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:03