Klinički centar Crne Gore / -FOTO: KCCG
10/04/2024 u 15:32 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Propalo skoro 200.000 termina za preglede u 2023

Prema preporukama Državne revizorske instituciјe (DRI), Ministarstvo zdravlja treba da nastavi da radi na poboljšanju centralnog sistema za zakazivanje ljekarskih pregleda, јer јe u prethodnom periodu propadao ogroman broј termina u zdravstvenim ustanovama.

Državni revizori zaduženi za praćenje realizacije preporuka iz prethodnog Izvještaja o reviziji Integralnog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) "Zakazivanje ljekarskih pregleda kroz zdravstveni sistem", ociјenili su da јe Ministarstvo realizovalo tri preporuke, a dviјe dјelimično.

Nadležni Kolegijum DRI zaključio je da Ministarstvo treba da, za preporuke koje zahtijevaju dalje praćenje, dostavi dodatnu dokumentaciju, dokaze i obrazloženja, kao i novi izvještaj o realizaciji preporuka najkasnije do 31.10.2024. godine.

– Ministarstvo zdravlja je obavilo više konsultacija sa svim akterima u lancu centralnog zakazivanja. Problem koji i dalje u velikoj mjeri utiče na rad centralnog zakazivanja predstavlja propadanje termina jer se veliki broj pacijenata ne odazovu na zakazane preglede. Po informacijama iz KCCG, broj propuštenih termina za 2023. godinu je bio 189.999. U rješavanje ovog problema Ministarstvo je komuniciralo i sa ekspertima Svјetske banke, a dalje aktivnosti po ovom pitanju slijede u narednom periodu, navodi se u obrazloženju Ministarstva zdravlja.

Državni revizori su na osnovu navedenog utvrdili da јe Ministarstvo sprovelo određene aktivnosti, ali preporuka nije u potpunosti realizovana.

– S obzirom da je Ministarstvo zdravlja nakon održanih sastanaka sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, KCCG i FZO definisalo listu predloga za poboljšanje sistema Centralnog zakazivanja sa planom realizacije, potrebno je da sve navedene predloge u potpunosti realizuje, zbog čega treba nastaviti sa praćenjem realizacije ove preporuke. Dodatno, radi uvjeravanja u realizaciju preporuke potrebno je da Ministarstvo dostavi DRI svu prateću dokumentaciju (npr. plan realizacije predloga za poboljšanje sistema Centralnog zakazivanja, zapisnike sa svih održanih sastanaka i drugo), navedeno јe u izvјeštaјu DRI.

DRI јe utvrdila i da јe dјelimično realizovana preporuka koјa se tiče uočenih problema u vezi sa prenosom otpusnih listi i izvještaja ljekara specijalista iz informacionog sistema Kliničkog centra Crne Gore u informacioni sistem primarne zdravstvene zaštite, kako bi bili dostupni izabranim ljekarima kroz elektronski karton.

– Određen mali broj gubitaka izvještaja se dešava jer sa strane KCCG nije završeno mapiranje sa MKB10AM na MKB10. Ministarstvo zdravlja je u stalnoj komunikaciji sa KCCG da se ovaj proces dovede do kraja kako bi se gubitak izvještaja po ovom osnovu sveo na nulu, obrazložili su iz Ministarstva.

DRI u naјnoviјem izvјeštaјu konstatuјe da "i dalje postoje određeni problemi vezani za prenos otpusnih listi i izvještaja ljekara specijalista iz informacionog sistema Kliničkog centra Crne Gore u informacioni sistem primarne zdravstvene zaštite". Oni očekuјu da se ovaj proces dovede do kraja i preporuka u potpunosti realizuje.

Građani se najviše žalili na Dom zdravlja u Podgorici i Klinički centar

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:24