/ - SAčUVAJMO SINJAJEVINU
09/02/2023 u 13:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" ispred kasarne u Kolašinu

Kamo te lijepe sreće da nas predvodi neki dobar i čestit domaćin ili vrijedna planinka, koji žive od svoga rada i drže do date riječi, poručili su na protestu

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu i danas je protestovala ispred kasarne u Kolašinu zbog vojnih aktivnosti na Sinjajevini. Sa protesta je još jednom zatraženo ukidanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine za regionalni park prirode.

- U ponedeljak, ali i nekoliko prethodnih dana, bili smo primorani da se po snijegu i temperaturi desetak stepeni ispod nule zaputimo na planinu Sinjajevinu rame uz rame sa više stotina naših i stranih vojnika koji su jedan dio vojne vježbe obavljali na ovoj planini. Iskazali smo građansku neposlušnost i nepokolebljivost u pobuni protiv odluke o vojnom poligonu na ovom dragocjenom mjestu jedinstvenih prirodnih, ekonomskih i antropoloških vrijednosti, navodi se u saopštenju GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Kako se dalje navodi,  polovinom januara ove godine javno su rekli da strahujeu da bi glasine o vojnoj vježbi na Sinjajevini u najbližoj budućnosti mogle biti tačne i tom prilikom, podsjetili političke lidere Crne Gore na njihovo čvrsto obećanje da Sinjajevina neće biti vojni poligon.

- Samo dva dana kasnije premijer Dritan Abazović je kategorički ustvrdio da „na Sinjajevini nema i neće biti nikakvih vojnih aktivnosti“. Dodao je i da su oni ozbiljna Vlada koja se ne bavi sa „rekla-kazala“. No, vježba se ipak jednim dijelom odigravala i na Sinjajevini. Bili smo živi svjedoci ovih događaja i neistina koje su izgovorene pred cijelom Crnom Gorom. Protest smo nastavili i juče i danas ispred kasarne u Kolašinu gdje su učesnici ove vojne vježbe bili stacionirani. Nećemo dozvoliti da se ovo područje uništi kratkovidim odlukama suprotnim javnom interesu crnogorskih građana. Lokalne stočarske zajednice i drugi građani Crne Gore nepokolebljivi su u svojoj borbi da se ovo područje zaštiti i na planinu dovedu stada i krda, a ne topovi i mine, te da se razvija turizam koji neće ugroziti primarne prirodne i ekonomske vrijednosti najvećeg pašnjaka na Balkanu, navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali sve olitičke lidere Crne Gore da ozbiljno i odgovorno pristupe rješavanju ovog pitanja i da iznađu alternativno rješenje za pitanje obuke pripadnika Vojske Crne Gore.

- Sinjajevina mora ostati pašnjak koji nas hrani, izvor vode koja nas snaži, mora ostati dragulj prirode koji jeste. Sinjajevina mora biti sačuvana kao komun sa svojim vjekovnom tradicijom i pravilima korišćenja zajedničkog dobra. Dok naši stočari dobro znaju šta je komun i kako se koristi zajedničko dobro, naši političari to nemaju na horizontu svojih interesovanja. Kamo te lijepe sreće da nas predvodi neki dobar i čestit domaćin ili vrijedna planinka, koji žive od svoga rada i drže do date riječi, poručuju iz ove GI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 00:04