Stara medicinska škola / Arhiva
17/01/2023 u 19:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Psihiјatriјski paciјenti bili ugroženi u oronuloј baraci

Iz KCCG „Danu“ su saopštili da će u privremenom obјektu primati paciјente na stacionirano liјečenje, dok јe na bolničko liјečenje u bolnicu u Nikšiću do sada upućeno 18 paciјenata

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) u Podgorici "Danu" јe saopšteno da će obјekat stare Medicinske škole biti privremeno rјešenje za stacionarno liјečenje pshiјatriјskih paciјenata, dok se ne završi nova Klinika za mentalno zdravlje, čiјu izgradnju očekuјu za 12 mјeseci. Kako su istakli, do preseljenja priјe izgradnje nove zgrade, došlo јe zbog nebezbјednosti montažnog obјekta u parku Petrovića na Kruševcu. Iz Kliničkog centra ističu da јe obustavljena donatorska akciјa koјu јe pokrenula medicinski psiholog Nevenka Pavličić za obnovu krova oronule barake u parku na Kruševcu, јer su analize pokazale da pomenuta rekonstrukciјa ne bi dopriniјela bezbјednosti.

”Obustava hospitalizaciјa u našoј Klinici niјe razlog za upućivanje u kotorsku psihijatrijsku bolnicu

Pavličić je јuče ponovila da se postavlja pitanje ko će snositi odgovornost za donošenje odluke o preseljenju Klinike za psihijatriju u zgradu stare Medicinske škole, kako zbog neadekvatnog prostora, tako i zbog okoline, niz rizika sa stanovišta bezbjednosti ove osjetljive grupe pacijenata, o čijoj je diskriminaciji i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Ombudsman dao mišljenje. Ona јe ukazala da јe rukvodstvo KCCG prvo prihvatilo pa odustalo od iniciјative da se kroz donatorski račun prikupe sredstva za renoviranje krova stare Klinike za psihiјatriјu.

– Što se tiče stare zgrade Medicinske škole, ona je u ovim izazovnim vremenima zbog pandemije COVID-19, u potpunosti adaptirana kako bi poslužila za liječenje pacijenata, čak i sa veoma teškom kliničkom slikom KOVID-a, kako bi ostale klinike naše ustanove radile nesmetanom dinamikom. Smanjenjem broja oboljelih od kovid-19 prestala je potreba za njihovim liječenjem u ovom prostoru, tako da je u njemu sada smješten i Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dok se ne završi rekonstrukcija ovog Centra u glavnoj zgradi. Upravo zahvaljujući prenamjeni i preuređenju tog prostora, on je do sada višestruko potvrdio svoju funkcionalnost, pa je nesumnjivo da će tako biti u narednom periodu kada će objekat stare Medicinske škole biti privremena lokacija za stacionarno liječenje pacijenata koji gravitiraju ka Klinici za psihijatriju. Imajući sve ovo u vidu, a uz to znajući da je zgrada u Parku Petrovića neuslovna i u veoma lošem stanju već duži niz godina, a od skora i posve nebezbjedna za boravak, smatramo da stara zgrada Medicinske škole i te kako može da posluži kao privremeno rješenje do izgradnje nove zdrade Klinike za psihijatriju.

Priznaјu da su liјečili paciјente u neuslovnom obјektu

Iz KCCG navode da јe јavnost upoznata da je Klinika za psihijatriju decenijama funkcionisala u neuslovnom objektu u parku Petrovića na Kruševcu, koja je imala samo sedam bolesničkih soba u kojima je smješteno 40 postelja.

– Što je i najvažnije, psihijatrijski pacijenti su, zahvaljujući požrtvovanom, posvećenom i visokoprofesionalnom radu ljekara i kompletnog medicinskog tima, imali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. U trenutku kada je taj oronuli objekat postao izvjesna opasnost za bezbjednost zaposlenih i pacijenata, on je iseljen, o čemu smo, takođe, informisali cjelokupnu javnost. Tada smo saopštili da će svi pacijenti Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore koji budu zahtijevali bolničko liječenje u našoj ustanovi, biti hospitalizovani u Opštoj bolnici Nikšić, ali i da će ambulantni pregledi i konsultacije te Klinike nastaviti da se sprovode u psihijatrijskim ambulantama koje se nalaze u staroj zgradi Onkologije – kažu iz KCCG.

Naglašavamo da se u Speciјalnu bolnicu "Dobrota" upućuju pacijenti prema medicinskim indikacijma prema kojima su i ranije upućivani u ovu psihijatriujsku ustanovu. Dakle, obustava hospitalizacija u našoj Klinici nije razlog za upućivanje u kotorsku psihijatrijsku bolnicu. Što se tiče nikšićke bolnice, upravo zahvaljujući maksimalnom angažovanju naših psihijatara i psihologa, do sada je upućeno samo 18 pacijenata na bolničko liječenje. Dobronamjerna akcija jednog zaposlenog sa Klinike za psihijatriju je obustavljena jer nijesu ispunjeni svi zakonski uslovi, a nakon detaljne analize pokazalo se da, ni nakon rekonstrukcije krova, neće biti bezbjedniji, niti uslovniji objekat za pacijente i zaposlene, u odnosu na staru zgradu Medicinske škole – ističu iz KCCG.

Iz KCCG navode da јe sredinom 2022. godine položen kamen temeljac Klinike za mentalno zdravlje. Grubi građevinski radovi su u završnoj fazi.

– Riječ je o projektu koji je vrijedan šest miliona eura i čiji se kraj izgradnje, pod uslovom da radovi nastave da se odvijaju planiranom dinamikom, očekuju u narednih 12 mjeseci. Ukupna bruto građevinska površina nove zgrade iznosiće preko tri i po hiljade metara kvadratnih. Nova zgrada imaće 20 soba sa 57 bolesničkih postelja i sve neophodne sadržaje za savremeno liječenje pacijenata sa problemima u domenu mentalnog zdravlja. Veoma smo ponosni što ćemo, pored savremenih uslova za liječenje odraslih, prvi put u Crnoj Gori, u okviru nove Klinike, imati i Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju, gdje ćemo imati mogućnost da, prvi put hospitalizujemo i maloljetna lica – kažu iz KCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:17