Robotika sve popularnija među mladima / PR pres servis
30/05/2024 u 12:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Robotika sve popularnija među mladima: Na takmičenju učestvovalo skoro 350 osnovaca

Skoro 350 učenika osnovnih škola u Crnoj Gori pokazalo je znanje i vještine iz oblasti robotike i programiranja, što je dokaz da je robotika sve popularnija među mladima, a najviše uspjeha u finalu drugog ciklusa Montenegro Makers robotičke lige, imali su učenici iz Podgorice.

Učenik devetog razreda OŠ "Milorad Musa Burzan" u Podgorici Nemanja Vukovski, koji je sa svojim timom osvojio prvo mjesto, kazao je da se već dvije godine bavi robotikom, a da je posljednih mjesec sa nastavnicama Biljanom i Marijanom posvećeno vježbao.

- I evo osvojili smo prvo mjesto. Sve mi se sviđa-od programiranja do nagrade. Vjerujem da ću se i ubuduće baviti programiranjem - rekao je Nemanja.

Učenicu petog razreda u OŠ "Anto Ðedović" u Baru Emiliju Jovović iz ekipe koja je osvojila prvo mjesto u mlađim kategorijama, učiteljica je zainteresovala za robotiku. Na početku nije mnogo razumjela, ali je brzo sve postalo veoma zanimljivo.

- Kada sam došla na takmičenje mislila sam da će nagrade biti samo doplome, a dobili smo laptopove. Bila sam programer u mojoj grupi, bilo smo pravi tim. Mapa je bila zanimljiva, zadaci isto. Sviđa mi se robotika, pravljenje kodova, programiranje - kazala nam je Emilija.

U mlađoj kategoriji treće mjesto osvojili su učenici OŠ “Vlado Milić” iz Podgorice, pod mentorstvom Ane Marije Popović, drugo mjesto učenici OŠ “Dragiša Ivanović” takođe iz Podgorice, pod mentorstvom Nikole Popovića, dok su prvo mjesto osvojili učenici OŠ “Anto Đedović” iz Bara, pod mentorstvom Vesne Čabarkape. U starijoj kategoriji, nagrade za sva tri mjesta odnijeli su osnovci iz Podgorice, i to treće mjesto učenici OŠ “Milorad Musa Burzan” pod mentorstvom Marijane Abramović, drugo mjesto učenici osnovne škole “Oktoih” pod mentorstvom Marine Popović, dok su nagradu za prvo mjesto odnijeli učenici OŠ “Milorad Musa Burzan” i mentorka Biljana Vujošević. Posebna nagrada za izradu najatraktivnije mape na temu “Lokalitet Bara” pripala je OŠ “Braća Ribar” iz Nikšića pod mentorstvom Svetlane Nikolić.

Finale drugog ciklusa Montenegro Makers robotičke lige, održano je u Baru u organizaciji Fondacije Montenegro Makers, a realizaciju događaja podržala je Opština Bar, Turistička organizacija Bar, One i duge kompanije, kao i NVO Montenegrobotics.

Jedna od osnivačica Montenegrobotics organizacije Nina Drakulić rekla je da su na takmičenju učestvovala 344 osnovca iz cijele Crne Gore, odnosno 120 više nego prošle godine.

- Bilo je tu i 80 njihovih nastavnika-mentora. Bilo je zahtjevno, ali i itekako interesantno i djeci, a i nama poučno za neke buduće poduhvate. Zahvaljujem kompaniji One što je prepoznala značaj ovog događaja, jer je cilj dovoljno motivisati djecu kako bi se aktivirala u vannastavnim aktivnostima, kao što je robotika, koja je trenutno popularna svuda u svijetu. To je svjetski trend, naša sadašnjost i budućnost. Djeci mnogo znače i nagrade-pametni satovi, tableti, laptopovi - primijetila je Drakulić.

Smatra da je mnogo djece u Crnoj Gori zainteresovano da se bavi robotikom i kada dođu na sekcije robotike žele da ostanu što duže.

- Zainteresovanost djece je itekako velika i nadam se da će ulaganje u takva zanimanja iz godine u godinu biti sve veće i kada je riječ o nadležnim institucijama i o privatnim kompanijama - zaključila je Drakulić.

Specijalistkinja za društveno odgovorno poslovanje u kompaniji One Nataša Đurđić Begić kazala je da ne čudi što je upravo robotika sa multidisciplinarnim karakterom, sve popularnija među mladima.

- Činjenica da ujedinjuje znanja iz matematike, inženjerskih nauka, te računarskih tehnologija, čini je izuzetno zanimljivom obrazovanim i talentovanim mladim ljudima, ali i nama kao kompaniji koja uvijek stoji iza ideja koje pružaju potencijal za razvoj sposobnosti mladih, a u konačnici i društva - rekla je Đurđić Begić.

Kao društveno-odgovorna, kompanija One je posvećena edukaciji, a sa druge strane, kako je dodala, u fokusu su uvijek aktivnosti koje promovišu obrazovanje u kontekstu tehnologije.

- Na toj liniji, smatramo da takmičenja kao što je ovo, igraju ključnu ulogu u popularizaciji robotike - rekla je Đurđić Begić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 05:24