Ršumović / foto: DRAGAN MUJAN
21/02/2023 u 09:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ršum večeras u Herceg Novom: Svako dijete je magacin iznenađenja

Tokom šest decenija rada, iz pera Ljubivoja Ršumovića izašlo je preko 100 knjiga i na desetine pozorišnih scenarija

Poznati dječiji pisac i pjesnik Ljubivoje Ršumović družiće se večeras u Dvorani Park, u Herceg Novom sa mališanima, u okviru programa Susret sa piscem.

Program počinje u 18 sati, a ulaz je besplatan.

Tokom šest decenija rada, iz pera Ljubivoja Ršumovića izašlo je preko 100 knjiga, na desetine pozorišnih scenarija, oko 600 radijskih i televizijskih emisija, a i dalje neumorno radi i druži se sa djecom.

Gostujući u Novskom jutru RTHN otkrio je kako treba pisati za djecu i citirao svog prijatelja, još jednog velikog dječijeg pisca Duška Radovića.

– On je rekao da za djecu treba pisati kao za odrasle samo mnogo bolje. Treba pisati lijepim jezikom, treba pisati čitko, jasno. Кo tako piše on se može bezmalo nazvati „saradnikom sunca - kazao je omiljeni dječiji pisac.

Bez obzira što se mjenjaju vremena, sistem vrijednosti, interesovanja, to se ne može reći i za djecu, kazao je Ršumović.

– Taman posla, djeca su ostala djeca i uvijek će djeca biti naši mladunci. Кao što su mačija djeca, mačkini mladunci, mali tigrovi su tigrovi mladunci… Кamo sreće da se naša pedagogija i naši vaspitači malo ugledaju na životinje kako treba o mladuncima voditi brigu i računa - ističe Ršum. 

Кako kaže, razgovor sa djecom je uvijek nov i iskren, pa ga često prijatno iznenade njihova simpatična pitanja.

– Svako dijete je magacin nekog iznenađenja. Oni osjećaju da treba da mi objasne nešto. Osjećaju da ne smiju da pokažu da nešto ne razumiju ili da ne mogu da definišu i saopšte. U toj želji, kažu i neku potpuno novu riječ - zaključio je Ršumović. 

Ršumove knjige prešle su tiraž od milion i po primjeraka, a za svaku je smatrao da mora da sadrži određenu zagonetku u naslovu kako bi zainteresovala čitaoca, poput njegovog prvog djela „Ma šta mi reče“ prema istoimenoj autorskoj emisiji u Radio Beogradu.

Program Susret sa piscem organizuju Opština Herceg Novi, Gradska biblioteka i čitaonica i Herceg fest. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:28