Sa konferencije u Draču / - USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
06/06/2024 u 18:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sa konferencije načelnika generalštabova poručeno: Mladi moraju da doprinose miru i bezbjednosti u regionu

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević sa saradnicima učestvovao je na 17. konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Balkan CHOD foruma.

Konferencija je održana u Draču, Republika Albanija.

Balkan CHOD inicijativa ima značajnu ulogu u očuvanju mira, sigurnosti, stabilnosti i razvijanju dobrosusjedstva u regionu, te predstavlja važan instrument regionalne saradnje i medjusobne podrške u jačanju vojnih sposobnosti. Otvaranju konferencije prisustvovali su predsjednik Republike Albanije i ministar odbrane.

Na samom početku načelnici odbrane su izrazili zabrinutost zbog postojećih bezbjednosnih izazova u regionu, na evropskom kontinentu i na Bliskom istoku.

Dodatno, s obzirom na to da je ovaj region u ranijem periodu prepoznat kao nestabilan, jedna od poruka konferencije je da se istorijska šansa za bezbjednosnu integraciju Balkana nebi smjela propustiti.

- Naša obaveza je da budemo čuvari vrijednosti naših država, i da posvećeno radimo na stvaranju neraskidivih veza medju njima posebno u oblasti bezbjednosti i odbrane - zajednički je zaključak načelnika generalštabova balkanskih država.

S obzirom da su prijetnje bezbjednosti u rapidnom porastu, te da njihovo rješavanje traži inovativne, fleksibilne i jake oružane snage, tema konferencije je bila intezivnije uključivanje mladih ljudi u odbranu i bezbjednost.

Omladina je garant budućnosti svih država i ključni kreator sposobnosti oružanih snaga, te iz tih razloga angažovanje mladih je tijesno povezano sa reformama koje sprovode vojne snage.

Lazarević: Crna Gora kredibilan partner NATO-a

Načelnici su se složili da se bezbjednosni aspekti dodatno moraju promovisati kod mladih jer je to ulaganje u njihovu bezbjedniju budućnost, procjenjujući da je pitanje stvaranja kadrovskih potencijala jedan od najvećih bezbjednosnih izazova koji stoji pred regionom.

Ova aktuelna tema, kao jedan od ključnih prioriteta, zahtijeva ozbiljan i koordinisan rad s obzirom da se sve države susreću sa izazovima u smislu regrutacije mladih, konkurentnosti sa privatnim sektorom i potrebom za razvijanjem i upotrebom novih tehnologija u oblasti odbrane i bezbjednosti.

General Lazarević je upoznao sagovornike sa naporima koje MO I VCG ulažu na promociji vojnog poziva, jačanju ljudskih resursa i podmladjivanju kadra. General je ukazao da je jedan od najsigurnijih načina uključivanja mladih u oružane snage približavanje programa obuke njihovim potrebama.

- Uključivanje novih tehnologija i razvoj sposobnosti za njihovo korišćenje se mora u većem obimu naći u sadržajima vojne obuke. Snažnije povezivanje sa privatnim sektorom i nacionalnim centrima koji se bave kreiranjem ovih tehnologija, siguran je put ka ispunjenju tog cilja. U Ministarstvu odbrane I Vojsci Crne Gore posvećeno radimo na kreiranju jednog takvog centra koji će biti prilika da mladi na očigledniji i konkretniji način uče o korišćenju inovacija u bezbjednosne i odbrambene svrhe - istakao je general Lazarević u svom obraćanju.

Načelnici su se saglasili da su svi na zajedničkom zadatku, te da je i ova konferencija dala doprinos izgradnji bezbjednosne kulture kod mladih kako bi bolje razumjeli bezbjednosne izazove i bili spremniji da doprinose miru i bezbjednosti u regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 12:55