/ - FOTO: MUP
19/10/2023 u 18:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Saradnja preduslov unapređenja sistema zaštite i spašavanja

Delegacija MUP-a učestvovala je i na 4. sastanku generalnih direktora za civilnu zaštitu država Unije za Mediteran

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović i šefica Odsjeka za koordinaciju međunarodne pomoći i saradnje i implementaciju projekata Zorica Marković, učestvovali su na 51. sastanku generalnih direktora za civilnu zaštitu država članica Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, koji se održao 17. i 18. oktobra 2023. godine u Valensiji, u okviru Španskog predsjedavanja Savjetom EU.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi sa Zaključcima Evropskog Savjeta iz juna 2023. godine, koji potvrđuju izazove prekograničnih kriza i katastrofa, a bilo je riječi i o prioritetima za investiranje u zaštitu i spašavanje koji treba da doprinesu otpornosti nacionalnih sistema.

- Takođe, u fokusu su bili i dalji razvoj i izgradnja rescEU kapaciteta (evropska strateška rezerva resursa) u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i načini racionalizacije i definisanja prioriteta. Od izuzetnog značaja bila je i razmjena znanja i iskustava na planu borbe protiv izazova poput šumskih požara, poplava i zemljotresa, kao i razmatranje mogućnosti dalje potencijalne saradnje u smanjenju rizika od katastrofa  - saopšteno je iz MUPA-a.

Na bilateralnim sastancima koje je održao v.d. generalnog direktora Bešović sa kolegama iz regiona i EU potvrđena je  spremnost za međusobnu pomoć i solidarnost, kao i iskazan značaj investiranja u razvoj kapaciteta za prevenciju, pripremljenost i reagovanje na katastrofe.Takođe, Bešović je istakao važnost intenzivne regionalne i međunarodne saradnje u oblasti zaštite i spašavanja.

Delegacija MUP-a učestvovala je i na 4. sastanku generalnih direktora za civilnu zaštitu država Unije za Mediteran, koji je uslijedio nakon sastanka generalnih direktora za civilnu zaštitu država članica Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jun 2024 09:29