/ - FOTO: MUP
16/02/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović: Nulta stopa tolerancije na zloupotrebe prioritet MUP-a

Alan Mičel je izrazio zadovoljstvo zbog otvorenosti koju iskazuje Ministarstvo unutrašnjih poslova uz uvjerenje da će buduća saradnja doprinijeti mnogo boljem stanju u ovoj oblasti

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović poručio je da je nulta stopa tolerancije na zloupotrebe prioritet MUP-a

On je to poručio tokom sastanka sa saradnicima i sa  Delegacijom evropskog komiteta za sprečavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), koju je predvodio predsjednik Alan Mičel.

Šaranović i Mičel su se osvrnuli na Izvještaj CPT-ja iz 2022. godine, u kojem su prepoznati izazovi sa kojima se suočava Crna Gora u vezi postupanja pripadnika policije, te se saglasili da je u narednom periodu primjeni CPT preporuka potrebno  pristupiti na ozbiljan i sistematičan način.

Alan Mičel je izrazio zadovoljstvo zbog otvorenosti koju iskazuje Ministarstvo unutrašnjih poslova uz uvjerenje da će buduća saradnja doprinijeti mnogo boljem stanju u ovoj oblasti.

- Vjerujem da će naši zajednički napori biti temelj za primjenu datih preporuka, jer ispunjavanjem kriterijuma predviđenih Izvještajem komiteta, ubrzaće se integracioni proces Crne Gore  -  istakao je.

Ministar Šaranović je naglasio da je tema današnjeg sastanka ključna za unapređenje rada policije, te dodao: „Prioritet je da ojačamo kontrolne mehanizme policije, a pred nama su promjene kako zakonodavnog okvira, tako i sistemske promjene koje će, uvjeren sam, dovesti do vidljivog napretka.“

On je naglasio da će insistirati na zakonitom postupanju u primjeni policijskih ovlašćenja i punom poštovanju ljudskih prava i dodao da je jednako važno u kontinuitetu ulagati u edukaciju službenika i raditi na unapređenju policijske kulture čime će se značajno unaprijediti stanje u ovoj oblasti.

Ministar je zaključio da će menadžment MUP-a, u cilju ispunjenja preporuka datih Izvještajem o stanju i preporukama CPT-a, pokazati snažnu odlučnost na ostvarivanju nulte stope tolerancije na zlostavljanje od strane policijskih službenika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:22