Šaranović / - FOTO: MUP
03/07/2024 u 20:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šaranović: Poklanjamo veliki značaj međunarodnoj saradnji, naročito u oblasti zaštite i spašavanja

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović prisustvovao je danas u Beranama prekograničnoj terenskoj vježbi na temu spašavanja od šumskih požara i poplava.

Vježba je organizovana u okviru projekta RESCOMM – RESilient COMMunities (Otporne zajednice), koji se implementira u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a koji se finansira od strane Evropske unije.

Terenska prekogranična vježba spašavanja od šumskih požara i poplava imala je za cilj provjeru i primjenu znanja i vještina spasilaca stečenih u okviru raznih obuka održanih u okviru projekta, testiranje interoperabilnosti i saradnje između timova, upotrebu novih i savremenih tehnologija i opreme (dronovi i multifunkcionalni robotički sistem) i korićenje vazduhoplova za gašenje požara: helikopter Bell 412 i avion air-tractor 802A Avio-helikopterske jedinice. 

Šaranović je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ove važne prekogranične vježbe.
- Ovakve i slične aktivnosti potvrđuju da Crna Gora veliki značaj poklanja regionalnoj i međunarodnoj  saradnji, naročito u oblasti zaštite i spašavanja. Pored razmjene znanja i iskustava sigiran sam da će doprinijeti unapređenju kvalifikovanosti ljudi koji rade na ovako odgovornim poslovima - kazao je ministar.

Mirsad Medić pomoćnik direktora za mjere zaštite i spašavanja u kantonu Sarajevo je pohvalio saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zaštite i spašavanja, ističući da je vježba dodatan prilog toj saradnji.
-
Očekujem da naša saradnja u narednom periodu biti još intezivnija, jer prirodne nepogode ne poznaju granice - istakao je.

Milan Radović koordinator vježbe, kazao je da je sistem provjeren na lokalnom nivou kroz štabnu vježbu koja je održana u Beranama a na kojoj su učešće uzeli opštinski tim za zaštitu i spašavanje i područna jedinica Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a kao i sve relevantne službe koje bi bile uključene u realnim situacijama da se dešavaju požari na teritoriji opštine Berane ili neke druge opštine u blizini.

Milosav Korać načelnik Službe zaštite i spašavanja Berane je istakao da vježba teče planiranom dinamikom te da ga raduje brojnost učesnika. Saopštio je da vježba obuhvata sve akcidentne situacije a  prvi put je demonstrirana i upotreba helikoptera  u slučaju požara.

Na vježbi je ukupno 120 učesnika, sa šest vatrogasno – spasilačkih vozila, šest terenskih vozila za prevoz spasilaca i opreme, dva kvada, helikopter Bell 412 i avion air-tractor 802A, multifunkcionalni robotički sistem i dronovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 20:05