Demokrate odale počast Dušku Jovanoviću / - FOTO: SRđAN BOLJEVIć/ DAN
27/05/2024 u 15:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Šaranović: Predložiću Vladi da ustanovi novčanu nagradu za informacije o ubistvu Jovanovića

U ime Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kandidovaću informaciju ka Vladi koja će, siguran sam, rezultirati raspisivanjem nagrade za bilo koju informaciju koja bude dovela do izvršilaca ili nalogodavaca ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan", Duška Jovanovića, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

On je istakao da MUP pruža tehničku i logističku podršku posljednjem izvještaju Komisije za istrage napada na novinare.

- Evo danas, po isteku 20 godina kada je ubijen, ne samo čovjek, nego kada se pokušala ubiti, ali i satrijeti slobodna riječ u Crnoj Gori, i kao građanin Crne Gore, ali i kao najviši državni funkcioneri, imamo dužnost da svojim odnosom, ne samo na ovaj dan, već u svakom danu obavljanja naših funkcija učinimo sve da ovaj slučaj bude rasvijetljen. To nije obaveza samo prema Dušku Jovanoviću, to nije obaveza samo prema slobodi medija, to je obaveza prema demokratiji, to je obaveza prema slobodnoj riječi - kazao je Šaranović.


Istakao je da, kao ministar unutrašnjih poslova može da kaže da ga ohrabruje što je prije godinu dana opet pokrenuta istraga pred Višim državnim tužilaštvom.

- I ono što ovdje sa punim ubjeđenjem garantujem, ne samo vama prisutnima, već svim građanima Crne Gore, na prvom mjestu žrtvi, nezaboravljenoj žrtvi Duška Jovanovića, jeste da ću uložiti sav svoj autoritet ministra unutrašnjih poslova da Uprava policije uradi sve što bude u svojoj moći i sve što je u njenoj nadležnosti kako bismo konačno nakon 20 godina iskoračili u rasvjetljavanju ovog slučaja. Podsjećam ovom prilikom da je dakle samo jedan saučesnik osuđen na 20 godina zatvora, već 19 godina je prošlo, on će brzo biti na slobodi, ali mi na današnji dan nemamo informaciju o tome ko su izvršioci i ono što je mnogo bitnije ko su nalogodavci. Mislim da je dužnost i tvrdim da je dužnost cjelokupnog državnog aparata da učinimo sve da se konačno i nalogodavci i izvršioci privedu pravdi i siguran sam da oko takvoj jednog opredeljenja postoji pun konsenzus na nivou cjelokupnog državnog aparata - zaključio je Šaranović.

image

Demokrate odale počast Dušku Jovanoviću

- FOTO: LAZAR RUžIć/DAN


Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić poručio da se Crna Gora neće smiriti dok pravda ne bude zadovoljena. On je kazao da je danas, u svojstvu zamjenika premijera i potpredsjednika Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, došao da oda počast i pošalje poruku da, činjenica da već 20 godina nemamo imena nalogodavaca i izvršilaca tog gnusnog čina jeste jedna "velika mrlja i na obrazu i na ugledu Crne Gore i siguran sam da Crna Gora stati neće dok pravda ne bude zadovoljena."

Dodajući da je najveći dio nadležnosti u rukama tužilaštva i izražavajući zadovoljstvo jer posljednjih mjeseci svjedoči intenziviranju aktivnosti što je pozdravljeno i od strane nadležne komisije, zamjenik premijera je kazao:

- Vjerujem da će i svi drugi činioci u društvu, a sigurno ćemo se potruditi da to bude tako, dati doprinos da do istine dođemo, jer znamo da protok od 20 godina jeste značajan, da to jeste otežavajuća okolnost u istragama o ovakvim zločinima, ali ja sam ubijeđen da se do istine i do pravde uvijek mora doći. U tom pravcu afirmišem posljednje predloge nadležne komisije da se ustanovi i značajna novčana nagrada za informaciju koja će nas voditi ka izvršiocima i nalogodavcima ubistva Duška Jovanovića i druge predloge u skladu sa zakonom, a koje smo čuli od resorne komisije - kazao je Bečić.

image

Demokrate odale počast Dušku Jovanoviću

- FOTO: LAZAR RUžIć/DAN
image

Demokrate odale počast Dušku Jovanoviću

- FOTO: LAZAR RUžIć/DAN
image

Demokrate odale počast Dušku Jovanoviću

- FOTO: LAZAR RUžIć/DAN

Smatra da je minimum minimuma koji moramo i kao Vlada i kao država da uradimo kako bi rasvijetlili ovaj slučaj.

- Takođe, smatram da se protokom vremena od 20 godina stvaraju i da su stvorene pretpostavke, da se u jednoj brzoj i efikasnoj proceduri, koja dijelom zavisi od lokalnih, dijelom od državnih vlasti, stvore preduslovi da dobijemo u Podgorici i spomen obilježje i ulicu, koja će nositi ime pokojnog Duška Jovanovića. Svakako, Crna Gora se neće smiriti dok pravda ne bude zadovoljena a borba za istinu koju je vodio Duško Jovanović će biti vječna‘ - zaključio je Bečić.


Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da je Jovanović bio borac za bolju Crnu Goru.

- Duško je bio borac za slobodu i slobodnu riječ, za bolje društvo i slobodniju Crnu Goru. Neriješeno ubistvo velika je mrlja na obrazu države- rekao je Krapović.

Vijenac ne mjestu ubistva Jovanovića položila je i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović. Ona je kazala da je Jovanović hrabri novinar čija je posvećenost istini i pravdi ostavila neizbrisiv trag u novinarstvu.

- Sjećanje na Duška Jovanovića nas obavezuje da nastavimo borbu za slobodno i nezavisno novinarstvo, jer je to temelj svakog demokratskog društva - istakla je Popović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 17:09