Protest u Ljeskovim dolima
18/10/2024 u 12:00 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Savjet MZ Bogetići traži sastanak sa predsjednikom Opštine Nikšić: Situaciјa urgentna, Kovačević ćuti

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bogetići Mijalo Škuletić zatražio je hitan sastanak sa predsjednikom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem, kako bi u što kraćem roku našli rјešenje da se eutanazirana i uginula stoka oboljela od kju groznice više ne zakopava u Ljeskovim dolima, odnosno na teritoriji Bogetića.

– Tražimo hitan sastanak bez ikakvog odlaganja jer je ovoga puta potpuno jasna situacija. Zahtijevamo da na tom sastanku bude i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, koji nam je čvrsto obećavao da se eutanazirana stoka više neće zakopavati na teritoriji naše mjesne zajednice. Niko nas ništa nije obavijestio, ni prvi put, ni prije dva dana. Policija nije dala da se priđe Ljeskovim dolima, kao da je ratno stanje. Nezadovoljstvo mještana je veliko jer imamo saznanja da se priprema novi dovoz i zakopavanje eutanazirane stoke u rejonu našeg katuna. Tražimo da nam Kovačević obrazloži šta se ovo dešava. Rok za sastanak je najhitniji mogući, mi čekamo njihov poziv jer je stanje više nego urgentno – rekao je Škuletić za "Dan".

On naglašava da teritorija mjesne zajednice Bogetići pripada opštini Nikšić i da je predsjednik dužan da se brine o njima kao i o svim ostalim mjesnim zajednicama.

– Sad je sve u rukama prvog čovjeka Opštine Nikšić. Je se od telefona ne odvajam čekajući njegov poziv za sastanak, jer do sada nije odgovorio na mojih sedam poziva i dvije vajber poruke, iako mi je lično on dao svoј broj telefona. Početkom novembra, kada je zakopano 45 grla, Kovačević nam je rekao da se ovakva situacija više neće ponoviti bez znanja Savjeta mjesne zajednice. Građani će ponovo stati da brane zakopavanje grla u Ljeskovim dolima, borićemo se do zadnjega, pa šta bude. Najgore je to što su za zakopavanje grla izabrali bukvalno centar naše mjesne zajednice. Mi nemamo drugog rјešenja i izbora osim da sami branimo naše vikendice i kuće. Lokacija Jelina pećina, gdje je nekada bio rudnik, male je površine, a sve okolo su privatna imanja, gdje se na maloj razdaljini nalaze dvije kuće i deset vikendica – kazao je Škuletić.

(VIDEO) Uhapšeno troje mještana Ljeskovih dola jer nisu dozvoljavali zakopavanje uginulih krava, kamioni ipak prošli

On ističe da građane niko ništa ne pita i niko ih ni očemu ne obavještava.

– Posebno me boli to što su nadležni u našoj mjesnoj zajednici mogli izabrati mnogo bolje lokacije za zakopavanje eutanaziranih grla, a ne baš ovu u strogom centru MZ Bogetići. Ističem da ovo nije nikakakv politički protest, jer svih devet članova Savјeta mjesne zajednice Bogetići pripadaјu različitim političkim opcijama. Ja ljude ne dijelim po političkom opredјeljenju, niti me јe ikada zanimalo ko pripada kojoj partiji ili opciji, niti sam ja član neke političke partije. Mene samo interesuje boljitak u mojoj mjesnoj zajednici i ništa više – poručio je Škuletić.

Veterinarski inspektor Slavica Sudžum tvrdi da su grla uginula od kјu groznice prije dva dana zakopana u Ljeskovim dolima, na lokalitetu Jelina pećina, po propisu i najstrožim kriterijumima.

– Mi nijesmo sve završili što imamo gore da sahranimo. Sjutra zakopavamo grla iz nikšićke opštine i time definitivno završavamo sa ovom lokacijom. Nakon toga ovu lokacij ćemo potpuno poravnati i srediti, da se bukvalno ništa ne vidi. Ističem da јe sve ovo što je do sada zakopano urađeno po najstrožem propisu, čak i mnogo više. Dubina jame gdje su zakopana grla je oko pet metara, a propis nalaže tri metra. Nasuto je preko 400 kilograma kreča, stavljen je najlon, potrošili smo 4.000 litara dezinfekcionog sredstva i dobro naprskali sve kamione i mašinu koja je kopala rupu – rekla je Sudžum za "Dan".

Ž. Šapurić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 12:00