СЖК лого
24/06/2021 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сигурна женска кућа: Одовић да обавијести јавност да ли је дао подршку да се амнестира Т.Б.

Јавност се оправдано масовно солидарисала са дјецом која су била изложена трауматичном поступку извршења судске одлуке. И ми смо, наводе из СЖК

И Сигуна женска кућа реаговала је поводом догађаја о којем је прошле седмице извјештавано у јавност. У питању је снмак о хапшењу оца пред малољетном дјецом. Ово саопштење потписало је више НВО организација.

Реаговање Сигурне женске куће:

Јавност се оправдано масовно солидарисала са дјецом која су била изложена трауматичном поступку  извршења судске одлуке. И ми смо. Поздрављамо реакције надлежних институција да се утврди одговорност појединаца за пропусте који су се десили и очекујемо да се овакав сценарио никада више неће поновити ни једном дјетету у Црној Гори.

Међутим, изражавамо забринутост због бизарне злоупотребе случаја на друштвеним мрежама као и током свих претходних догађаја који су, умјесто скретања пажње јавости на поступање надлежних органа,  попримили облик подршке оцу који је своју дјецу поставио као „штит“ како би избјегао законске консеквенце због непоступања у складу са судским одлукама, и потпуну сатанизацију мајке која се већ 3 године бори да макар види своју дјецу.

Ова дешавања и појаве вјерододстојно рефлектују поражавајући положај жена жртава насиља и степен предрасуда и дискриминације који је присутан у црногорском друштву. Стога не чуди образац понашања дијела јавности коме свједочимо – гдје се жена  јавно сатанизује и све што каже бива употријебљено против ње, док се сваки поступак мушкарца - оца оправдава без преиспитивања чињеница. Посебно забрињава управо та незаинтересованост за чињенице о дугој хронологији насиља и злоупотреби од стране оца која је потврђена и кроз институционалне исходе.  Жалимо што на злоупотребу случаја, због повјерљивости информација не можемо изнијети цијелу истину у јавност, осим да је поступак за измјену одлуке о повјеравању малољетне дјеце мајци у току, и да су дјеца тренутно безбједна и срећна поред своје мајке.

Такође имамо потребу да истакнемо да  ово није појединачан и риједак случај када се извршење, тј. преузимање дјеце од стране оца мора спровести уз интервенцију полиције и центра за социјални рад. Оно што се у континуитету дешава јесте да отац инструира дјецу да плачу и вриште убјеђујући их да ће „тата због мајке'' (а не због свог понашања) да оде у затвор, након чега надлежни органи а често и мајке одустају од поступка како дјецу не би додатно трауматизовали. Посљедица оваквих догађаја је да мајке често, годинама не могу да виде своју дјецу, чак и онда када су оне законски старатељи. Без намјере да заступамо понашање надлежних служби, морамо скренути пажњу да овај догађај, на овај начин презентован јавности, може снажно утицати и на друге појединце који ће злоуптријебити своју дјецу како би избјегли изречене санкције.

Осим због бизарне злоупотребе случаја и порука којима се на непрофесионалан и неетички начин говори и јавно пресуђује женама жртвама насиља, изражавамо забринутост што се „исти поступак“ на друштвеним мрежама води и према организацијама које се професионално баве овом тематиком, гдје је појединцима чињеница да пружамо подршку женама са искуством насиља довољна, да не штеде на неутемељеним оптужбама и увредама свакакве врсте.

На крају, али ништа мање значајно, забрињавају наводи, тј. тврдње представника групе грађана,  који су „штитећи интересе оца“  разговарали са државним секретаром Јанком Одовићем који им је како наводе „дао пуну подршку“. С тим у вези, позивамо државног секретара Јанка Одовића да  обавијести јавност да ли су ови наводи  истинити и да ли је дао подршку да се амнестира Т.Б.

Ако су наводи тачни, питамо се: “Да ли ова држава подржава родно засновано насиље?“, „Да ли ова држава подржава неког ко крши законе и одлуке судова Црне Горе?“ и „Да ли ова држава подржава став да је интрес дјеце одузети им право да имају мајку, само зато што је тако одлучио њихов отац?“

Вјерујемо да ће одговарати сви који су повриједили  право на поштовање приватног и породичног живота. Вјерујемо да Црна Гора има капацитете да заштити интересе дјеце и да неће дозволити да примјену јавних политика воде неинформисани, недовољно освијешћени и злонамјерни појединци. 

Сигурна женска кућа Подгорица

СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Никшић

СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Подгорица

Црногорски женски лоби

СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Улцињ

ИКРЕ Рожаје

Прима 

СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Бијело Поље

Центар за ромске иницијативе Никшић

СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Беране

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

30. april 2024 20:47