/ Фото: FOUR PAWS | STEFAN RISTACHE
16/02/2022 u 21:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симба вриједи око 200.000 еура

Ко је прокријумчарио лава у Црну Гору још се не зна, а из полиције увјеравају да све чине да расвијетле овај случај

Агенциjа за заштиту животне средине подниjела jе јуче Специjалном државном тужилаштву кривичну приjаву против Н.Н. лица због основа сумње да су почињена кривична дjела за коjе се гони по службеноj дужности, а у вези са случаjем криjумчарења младунчета лава.

Истичу да постоjе основи сумње да jе кривично дjело извршено од стране више починилаца, а вриjедност ове егзотичне и заштићене животиње незванично се процjењуjе на износ од око 200.000 еура.

– Ко се бави преношењем робе преко царинске линиjе избjегаваjући мjере царинског надзора или ко избjегаваjући мjере царинског надзора пренесе робу преко царинске линиjе наоружан, у групи или уз употребу силе или приjетње, казниће се затвором од шест мjесеци до пет година и новчаном казном, предвиђено jе чланом 265 Кривичног законика Црне Горе. Надаље, чланом 311 одређено jе да, ко извршни крађу заштићеног природног добра, казниће се затвором од jедне до шест година, а ако jе заштићено природно добро одузето путем разбоjничке крађе или разбоjништва или ако вриjедност украденог заштићеног природног добра прелази износ од тридесет хиљада еура, учинилац ће се казнити затвором од пет до петнаест година. Коначно, чланом 312 Кривичног законика предвиђено jе да, ко противно прописима извезе или изнесе у иностранство или увезе или унесе у Црну Гору заштићено природно добро или посебно заштићену биљку или животињу, казниће се затвором од три мjесеца до три године – кажу у Агенцији.

image
Фото: FOUR PAWS | STEFAN RISTACHE

Из Агенциjе апелуjу на надлежне органе да се позабаве проблемом криjумчарења животиња.

– Све своjе ресурсе стављамо на располагање, а све како би се приступило овом вишедецениjском проблему на одговоран и одржив начин – поручују из Агенције.

Подсјетимо, младунче лава које је добило име Симба, пронађено је у четвртак након што је објављено да га је власник пустио у околини Будве.

image
Фото: FOUR PAWS | STEFAN RISTACHE

Смјештено је привремено у прихватилиште за мачке и псе у Подгорици, а одатле ће у наредном периоду вјероватно бити транспортовано у једно од афричких прихватилишта јер услова да остане у Црној Гори нема.

Прегледали су га холандски и њемачки ветеринари који су утврдили да је доброг здравственог стања, те да је у питању мужјак који има 29 килограма.

Вакцинисан је против болести дивљих животиња. Ко је прокријумчарио лава у Црну Гору још се не зна, а из полиције увјеравају да све чине да расвијетле овај случај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:15