Glasačka kutija na Pravnom fakultetu / - OSCE/DARKO BRAJOVIć
05/12/2023 u 16:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Simulacija izbora: Studentima među prioritetima finansijska nezavisnost

U okviru simulacije izbora, koju su organozovali Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Pravni fakultet UCG, studenti su naveli da im je prioritet da žive nezavisno od roditelja, kao i da žele se vlada bori protiv diskriminacije i stereotipa

U periodu od 15. do 24. novembra, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore organizovali su simulaciju izbora, tražeći od studenata da na glasačkom listiću zapišu svoje prioritete, a studenti su kao tri najvažnija prioriteta izdvojili da budu finansijski nezavisni, da žive nezavisno od roditelja, kao i da se vlada bori protiv diskriminacije i stereotipa.

- Mnogi su kazali da žele vidjeti da se više napora ulaže u zaštitu životne sredine, kao i da postoji više kulturnih događaja u mjestima gdje žive, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Glasački listić je bio u formi upitnika koji je anketirao mlade o nizu pitanja i prioriteta. Glasačke kutije bile su postavljene na Pravnom, Fakultetu političkih nauka i Ekonomskom fakultetu u Podgorici, a bila je obezbijeđena i adresa za onlajn glasanje.

- Iako je većina studenata izrazila podršku toleranciji i individualnoj slobodi, neki su pokazali ekstremne i radikalne stavove i koristili govor mržnje koji je targetirao manjine kao što je LGBTI+ zajednica, navode iz OEBS-a.

Zamjenica šefice Misije Siv-Katrine Leirtroe kazala je da angažovanje sa najmlađom generacijom glasača može uticati na povećanje njihovog društvenog angažmana, da na građanski i dobrovoljan način naprave promjene.

- Univerziteti mogu igrati važnu ulogu u podsticanju učešća javnosti, ali i u detektovanju govora mržnje i sprječavanju ekstremizma. Simulacija izbora ne samo da omogućava studentima da se upoznaju sa načinom na koji glasaju, već, takođe, pomaže da se podstakne proces stvaranja navika, kazala je Leirtroe.

Dekanka Pravnog fakulteta Aneta Spaić pohvalila je pristup Misije podizanju svijesti studenata o učešću na izborima. Ona je izrazila spremnost da nastavi da radi zajedno sa Misijom na održavanju demokratije i izgradnji transparentnih i odgovornih institucija.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je da je glasanje osnovno ljudsko pravo.

- Zato bih volio da mladi budu samouvjereniji i da su bolje upoznati sa izbornim procesima i kako se mogu uključiti u demokratiju. Više informacija o mladima pomoći će Državnoj izbornoj komisiji da oblikuje svoju politiku i bolje razumije kako da podstakne mlade da glasaju, kazao je Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:30