Uprava za inspekcijske poslove / - FOTO: SAVEZ SINDIKATA
12/02/2024 u 12:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat UIP: Vlada da još jednom razmotri pitanje vraćanja inspekcija u okvire ministarstava

Stavljati inspektore u položaj zavisnosti od političkih subjekata, koji se nalaze na čelu ministarstava, je nedopustivo, posebno što inspektori svoju funkciju obavljaju mandatno, na period od pet godina, nakon čega moraju biti ponovo birani, objasnili su iz Sindikata

Sindikalna organizacija zaposlenih Uprave za inspekcijske poslove (UIP) tražila je od predstavnika Vlade da još jednom detaljno razmotre pitanje vraćanja inspekcija u okvire resornih ministarstva i da li je to put ka većoj efikasnosti ili pravljene nekoliko koraka unazad.

- Kao profesionalci, koji u detalje poznaju kompleksnost sistema funkcionisanja inspekcijskih poslova, uvjeravamo Vas da su brojni razlozi zbog kojih bi taj potez imao štetne posljedice po efikasnost rada inspekcija i zaštite javnih interesa u svim upravnim oblastima, a u krajnjem i po prihode države, navedeno je u otvorenom pismu premijeru Milojku Spajiću.

U pismu, koje su potpisali predsjednici reprezentativnog Sindikata zaposlenih UIP-i Sindikata Uprave i pravosuđa, Ivan Todorović i Nenad Rakočević, navedeno je da vraćanje inspekcija u okvire ministarstava nosi veliki rizik od politizacije inspekcija i ugrožavanja samostalnosti inspektora u njihovom radu.

- Pripadamo društvu u kojem nije rijetkost da brojni pojedinci i interesne grupacije pokušavaju na različite načine uticati na rad inspektora, vrlo često se pozivajući na političku pripadnost. Stavljati inspektore u položaj zavisnosti od političkih subjekata, koji se nalaze na čelu ministarstava, je nedopustivo, posebno što inspektori svoju funkciju obavljaju mandatno, na period od pet godina, nakon čega moraju biti ponovo birani, objasnili su iz Sindikata.

Oni zbog toga smatraju neutemeljenom tvrdnju da će inspekcije, pod navedenim okolnostima, biti efikasnije u svom djelovanju.

- Da bi inspekcije bile efikasne i ostvarivale dobre rezultate rada, neophodno je da postoje uslovi u kojima će inspektori biti zaštićeni od pokušaja različitih vidova spoljnih uticaja pojedinaca ili grupacija. Zbog toga je nužno očuvati UIP kao centralni inspekcijski organ, jer jedino takav okvir djelovanja inspekcija može obezbijediti punu samostalnost u radu inspektora, koja je osnov za nepristrasno i neselektivno vršenje inspekcijskih nadzora u cilju ostvarivanja što boljih rezultata rad“, navodi se u pismu.

Predstavnici Sindikata su podsjetili da su u prošloj godini brojne inspekcije u sastavu UIP-a ostvarile rekordne rezultate, a da su napredak i profesionalnost u pristupu inspekcija prepoznali svi relevantni društveni činioci, posebno međunarodne organizacije, nevladin sektor i mediji.

- Zato apelujemo da ne rasipate vrijeme i resurse na zahtjevan proces decentralizacije inspekcija, već da se svi zajedno posvetimo dodatnom unapređenju rada UIP-a, kroz jačanje kadrovskih i administrativnih kapaciteta, uvođenje unutrašnje kontrole rada inspektora, poboljšanje uslova rada i drugih adekvatnih mjera za povećanje efikasnosti, kazali su iz Sindikata zaposlenih UIP-a.

Oni su od premijera tražili da sagleda ono što se desilo u susjednoj Hrvatskoj, koja je svojevremeno vratila inspekcije pod okvire ministarstava, ali je vrlo brzo, uočivši sve nedostatke tog poteza, ponovo formirala jedinstveni inspekcijski organ - Državni inspektorat.

- Ni najmanje ne sumnjamo da bi ista sudbina zadesila inspekcije u Crnoj Gori, no, u trenutku kada imamo rekordne rezultate u suzbijanju nelegalnih aktivnosti, luksuz je eksperimentisati sa načinom rada jednog ovakvog organa. Kompleksan postupak razdvajanja i spajanja inspekcijskih organa najviše će ići na ruku onima koji ne poštuju i ne sprovode postojeće zakone i propise, odnosno koji se bave nelegalnim poslovanjem, upozorili su iz Sindikata.

Oni smatraju da bi se decentralizacijom ugrozila zaštita stranaka u postupcima po žalbi na odluke inspektora, s obzirom na to da resorna ministarstva odlučuju po žalbama kao drugostepeni organi, pa bi, u postupcima inspekcijskih nadzora, ministarstvo djelovalo i kao prvostepeni i kao drugostepeni organ.

- Još značajniji problem je taj što jedan dio inspektora u domenu svoje nadležnosti obavlja inspekcijske nadzore nad ministarstvima, u čijim okvirima bi funkcionisali, ako se usvoji model decentralizacije, a to znači da bi potencijalno preduzimali upravne mjere i radnje prema svojim pretpostavljenim, rekli su iz Sindikata.

Oni smatraju da samo jedinstveni organ, kao što je UIP, može da obezbijedi efikasno koordinisano postupanje različitih inspekcija, što je od posebne važnosti kada se ima u vidu da se značajan broj prijava građana odnosi na nadležnosti više inspekcija.

- Koordinacija je naročito važna prilikom pojačanog inspekcijskog nadzora u turističkim destinacijama, prilikom ljetnje i zimske turističke sezone, kada različite inspekcije djeluju zajednički na terenu u cilju sveobuhvatnog nadzora i brže razmjene međusobnih informacija, navedeno je u pismu.

Iz Sindikata su kazali da su u posljednje vrijeme napravljeni značajni iskoraci u cilju efikasnijeg djelovanja inspekcija u UIP.

- Uvođenje naprednog elektronskog sistema JIIS, koji je finansiran preko IPA projekata, inspektorima je umnogome olakšalo i unaprijedilo svakodnevni rad. Taj sistem omogućava veoma brzu komunikaciju između različitih inspekcija, što je od velikog značaja kako se ne bi gubilo vrijeme na nepotrebnu pisanu komunikaciju, rekli su predstavnici Sindikata.

Oni su dodali da bez takvog jedinstvenog informacionog sistema, kvalitet obavljanja inspekcijskog nadzora ne bi mogao da se održi na sadašnjem nivou.

- Posebno želimo da naglasimo da nas zabrinjava namjera Vlade da proces decentralizacije obavi u relativno kratkom roku, bez adekvatne studije, detaljne analize i bez uključivanja stručne javnosti i predstavnika inspekcija, koji bi mogli dati najznačajnije podatke u pogledu opravdanosti takvog poteza. Posebno čudi što se to dešava nakon prošle godine, u kojoj su brojne inspekcije pokazale najveću efikasnost od početka svog postojanja, navodi se u pismu.

U Sindikatu smatraju da su brojni argumenti koji čine opravdanim i neophodnim postojanje jedinstvenog inspekcijskog organa, kakav je UIP, koje su spremni da prezentuju.

- Cijeneći izuzetan napor Vlade u prethodnom periodu u cilju uspostavljanja boljeg i efikasnijeg sistema javne uprave, očekujemo vašu posvećenost ovoj važnoj temi i razumijevanje za njenu kompleksnost. Stoga vas još jednom molimo da, prije donošenja ovako krupne odluke, uključite inspektore i stručnjake iz različitih oblasti, kako bi se kroz argumentovanu razmjenu mišljenja došlo do odgovarajućih zaključaka da li je potrebno decentralizovati djelovanje inspekcija ili ipak zadržati jedinstveni organ i raditi na njegovom daljem unapređenju, zaključuje se u pismu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:07