/ - FOTO: CRVENI KRST
14/06/2024 u 12:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjutra Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijm osobama

Sjutra se globalno obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijm osobama, pojava u društvu koja predstavlja sve veći i učestaliji problem, a koju svakako ne smijemo previdjeti ili zanemariti.

- Studije ukazuju na činjenicu jedna od šest starijih osoba u svijetu, barem jednom godišnje, doživi neki oblik nasilja, a da procenat zanemarivanih ili zlostavljanih starijih osoba u Evropi iznosi 3-27 odsto. U Crnoj Gori, ne postoji registar podataka o broju starijih osoba koje trpe neki vid nasilja ili zanemarivanja, pa je neophodno sistemski djelovati i međusektorski pristupiti umrežavanju relevatnih instirucija i organizacija, kako bi se kreirala baza potrebnih podataka i, u skladu sa tim, zajednički djelovalo na podizanju svijesti građana o problemu zlostavljanja starijih lica, a potom i razvijali konkretni akcioni planovi u cilju suzbijanja ove pojave u društvu- navodi se u saopštenju.

Nasilje nad starijim osobama ili bilo kojom drugom jedinkom, obuhvata niz akcija koje dovode do povreda ili rizika od povreda, a koje izazivaju fizičku bol i/ili psihičko obolijevanje.

- Oblici zlostavljanja mogu biti višesložni i to: fizičko, psihičko, ekonomsko, seksualno zlostavljanje i zanemarivanje osobe. Starije osobe koje su najčešće zlostavljanje ili zanemarivane su uglavnom lica koja su finskcionalno zavisna od druge osobe, a najčešće članova uže ili šire porodice, osobe koje pate od demencije, osobe koje stanuju u konfliktnoj porodičnoj sredini i koje su ekonomski zavisne od drugih- navodi se u saopštenju.

U vezi sa tim, a u cilju skretanja pažnje javnostima na sve češću pojavu nasilja nad starijim osobama, Crveni krst Crne Gore, kao organizacija koja je veliki dio svojih aktivnosti usmjerila upravo na poboljšanje položaja starijih lica u Crnoj Gori, apeluje na građane da, ukoliko primijete nasilje nad starijim osobama, to urgentno i prijave nadležnim organima, a žrtvu nasilja odmah odvedu do najbliže zdravstvene ustanove kako bi joj bila ukazana neophodna ljekarska pomoć.

- Crveni krst Crne Gore duži niz godina, starijim licima pruža podršku kroz program „pomoć u kući starijem i licu sa invaliditetom“, u okviru kojeg je podržano 810 lica, redovne posjete starijim licima u udaljenim i ruralnim područjima, kroz dva centra za njegu u zajednici u Bijelom Polju i Baru, kroz posjete mobilnih timova koji čine medicinski i socijalni radnik staračkim domaćinstvima, ali i posjete volontera starijim osobama kako bi se pružila psiho-socijalna podrška i smanjio stepen usamljenosti ovih lica- navodi se u saopštenju.

U pet opština i Prijestonici, aktivni su i klubovi Crvenog krsta za starija lica u kojima se pripadnici pomenute populacije okupljaju, druže, razmjenjuju probleme, iskustva ali i lijepe životne trenutke.

Pored navedenog, Crveni  krst Crne Gore će u narednom periodu, između ostalog, raditi i na razvijanju usluge predaha za starije osobe i njihove njegovatelje, kako bi u svakom trenutku neko brinuo o njima a njihovi njegovatelji malo odmorili i posvetili se sebi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:37