foto: ministarstvo prosvjete / - FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE
04/09/2024 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Školskii pilot program „Vještine za odrastanje“: Za razvoj socio-emocionalnih vještina učenika

U prostorijama Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija održan je pripremni sastanak sa predstavnicima uprava škola i kolegama koji će od oktobra 2024. godine realizovati školski preventivni pilot program „Vještine za odrastanje“ za razvoj socio-emocionalnih vještina učenika/ca.

- Sastanak su vodile samostalne savjetnice, mr Aleksandra Kuč i mr Vesna Gajević i dogovorene su pojedinosti u vezi sa implementacijom programa- navodi se u saopštenju.

Crna Gora je prva zemlja u regionu i šire koja će u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) na ovaj način, sistemski, evaluirati Liones Quest dvogodišnji školski preventivni pilot program „Vještine za odrastanje“.

Pet osnovnih škola iz Podgorice će od ove školske godine krenuti sa primjenom ovog programa sa učenicima III razreda, obuhvatajući deset eksperimentalnih  odjeljenja i pet kontrolnih, u svrhu provjere učinkovitosti.

MPNI: Povećani iznosi sufinansiranja školarine na master i doktorskim studijama

- Tokom juna mjeseca, učiteljice i predstavnici pedagoško-psiholoških službi JU OŠ „Savo Pejanović“, JU OŠ „Sutjeska“, JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, JU OŠ „Radojica Perović“ i JU OŠ „Novka Ubović“ su pohađali dvodnevnu obuku, upoznale se sa programom i njegovim značajem za primjenu na ovom uzrasnom nivou. Takođe, od oktobra 2024. godine nastavnici i stručni saradnici 32 osnovne škole širom Crne Gore, će proći obuku kako bi sa učenicima VII razreda primjenjivali dvogodišnji preventivni program „Vještine za adolescenciju“- navodi se u saopštenju.

Ministarstvo u saradnji sa međunarodnim partnerima ulaže sve napore da u crnogorski obrazovni sistem uvede nove, naučno zasnovane preventivne programe socio-emocionlanog učenja i razvoja ličnih vještina kod djece za zdrav život.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 01:06