Osnovna škola ”21. maj” / - PORTAL DAN
29/04/2023 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smijenjena direktorica OŠ "21. maj" uputila pismo ministru: Radila sam po pravilima, istinu ću dokazati na sudu

Napominjem da ste se na početku Vašeg mandata hvalili kako ste me “postavili za direktora” pomenute javne ustanove smjenjujući koleginicu koja je u svom radu imala niz nepravilnosti, što nije tačno, postavila me Vesna Bratić, kazala je Furtula

Doskorašnja direktorica JU Osnovna škola „ 21. maj“ Leposava Furtula uputila je otvoreno pismo ministru prosvjete u tehničkom mandatu Miomiru Vojinoviću povodom njene smjene sa funkcije u toj obrazovnoj ustanovi. U pismu ističe da je posao obavljala “savjesno, odgovorno i u skladu sa zakonom”.

U pismu je navela “činjenice” koje, kako kaže, svjedoče o njenom radu u toj ustanovi.

Otvoreno pismo Furtule upućeno ministru prosvjete prenosimo integralno: 

“Gospodine ministre,

Juče ste mi dostavili Rješenje o razriješenju sa mjesta direktorice JU Osnovna škola „ 21 maj“ Podgorica broj 05-601/21-12790/5 od 27. aprila 2023. godine, zbog, kako navodite u istom, neizvršavanja radnih zadataka, odnosno “vršenja povrede radne obaveze i zloupotrebe svog položaja”.

U obrazloženju navodite nepravilnosti u mom radu kao razlog za moje razrješenje, a budući da posjedujem svu dokumentaciju koja govori da su argumenti na mojoj strani, istinu ću dokazati na sudu.

Indikativno je i to kako ste i zašto odabrali vrijeme mog razrešenja, s obzirom da Izmjene opšteg zakon o obrazovanja i vaspitanja od 27.12.2022.godine stupaju na snagu 1.maja 2023.godine od kada će to biti u nadležnosti Školskih Odbora javnih vaspitno-obrazovnih ustanova. Pod očiglednim uticajem Vaših pravnih savjetnika i saradnika, koji ne poznaju opšta pravila funkcionisanja sistema obrazovanja, iskoristili ste poslednji trenutak, to jest dan kada ste Vi, ministar u smijenjenoj i odlazećoj Vladi, mogli da smijenite direktora javne vaspitno obrazovne ustanove.

Juče ste poslali ličnog kurira, da se ne zakasni sa uručenjem Rješenja, dok su drugi važniji dokumenti za rad ustanove kasnili i po 2-3 mjeseca. Niste se udostojili da dođete u našu JU OŠ „21.maj“ u Podgorici ,niti da me pozovete na razgovor i stručne konsultacije, ukoliko ste smatrali da moj rad nije dobar i u skladu sa zakonom. Napominjem da ste se na početku Vašeg mandata hvalili kako ste me “postavili za direktora” pomenute javne ustanove smjenjujući koleginicu koja je u svom radu imala niz nepravilnosti.

Sa ponosom ističem da me niste Vi imenovali već prethodna ministarka. O mom radu svjedoče činjenice:

Iako je Ministarstvo imalo namjeru da ukine produženi boravak u našoj ustanovi, jer nam nije dalo saglasnost na veći broj izvršilaca vaspitača i nije imalo sluha za interese učenika, porodica, zajednice, uz pomoć Nastavničkog vijeća, uspjela sam da održim produženi boravak.

U dogovoru sa nastavnicima našla sam rješenje da održimo rad produženog boravka do kraja nastavne godine, kako ne bi iznevjerili učenike i njihove roditelje. To je trebalo da bude prelazno rješenje, dok se ne nađe neki drugi način da produženi boravak bude funcionalniji i dostupan svima, jer on nije puko čuvanje učenika dok im dođu roditelji, već nastavak vaspitno-obrazovnog rada.

Pravna služba je preuzela taj model kao trajno rješenje za produženi boravak u školama. Unijeli su te izmjene u Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u osnovnim školama, a tiče se radnog vremena nastavnika razredne i predmetne nastave.

Uz pomoć svih aktera u školi uvela sam “Kutak za učenje”, „Kutak za čitanje“, „Kutak za prirodne nauke“ i „Kutak za razonodu“ ugledajući se na najrazvijenije obrazovne sisteme u Evropi, tačnije na Finsku, kako bih doprinijela podizanju nivoa obrazovanja i socijalizacije učenika, boreći se tako i protov vršnjačkog nasilja u našoj ustanovi.

Organizovala sam niz projekata, više radionica protiv nasilja, za promociju čitanja, stranih jezika, drugih kultura, prirodnih nauka i održavanju zdravih stilova života.Učenici su postigli zapažene uspjehe na svim takmičenjima znanja. Značajno sam popravila etos ustanove.

Imala sam odličnu saradnju sa Savjetom roditelja. Markentiški sam pozicionirala ustanovu koja nije dobro prostorno pozicionirana mjestom gdje se nalazi i već do današnjeg dana upisala pet odjeljenja prvaka sa velikom vjerovatnoćom da će se formirati i šesto odjeljenje.

Na taj način sam doprinijela smanjenju prebukiranosti kapaciteta obližnjih osnovnih škola, a doprinijela i održavanju postojećih radnih mjesta, normi časova nastavnog osoblja.

Podsjećanja radi, u školskoj 2022/23 upisana su samo četiri odjeljenja prvog razreda.

Svoj sam posao radila kao i uvijek savjesno, odgovorno i u skladu sa zakonom, a jedini interes mi je bio interes učenika, podizanje nivoa znanja i vaspitanja kao i interes zaposlenih u ustanovi.

Vaš odnos prema direktorima je neprofesionalan i nedopustiv. Informacije koje su krucijalne za rad svake javne vaspitno-obrazovne ustanove prvo saznajemo iz medija, što je siguran znak politikanstva i nesnalaženja. Gospodine Ministre, to je nepoštovanje čelnih ljudi u javnim vaspitno – obrazovnim ustanovama.

Na taj način Ministarstvo kao krovna ustanova postaje zapravo represivni organ a ne vaspitno obrazovni servis dužan da obezbijedi maksimalnu podršku u cilju podizanja srozanih vrijednosti obrazovanja i vaspitanja.

Ako je iz kojekakvih razloga moralo doći do moje smjene nakon samo godine rada, ako sam nepodobna, a ne bi mi bilo prvi put u minulih dvije ipo decenije, onda sam ponosna na činjenicu da me razriješilo Vaše neznanje. Progonilo bi me da je taj akt potpisao neko ko zna i ko je s pravom na mjestu ministra. Ipak, sigurna sam da sam samo još jedna žrtva loše i neprincipijelne politike kojoj će valjda ubrzo doći kraj. Možda je i moj grijeh što sam nisam podlegla pritisku i zapošljavala po usmenim sugestijama Vaših najbližih saradnika, već sam radila u skladu sa zakonom i važećim propisima.

Ja ću nastaviti da radim svoj posao nastavnika i dalje savjesno i odgovorno, čista obraza i čista srca, u ustanovi iz koje sam došla, a za Vas ne znam – gdje će te nakon svega ovoga, gospodine Ministre?

Gdje god, Vaš odlazak neće nedostajati obrazovnom sistemu u Crnoj Gori, naprotiv”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:30