Goran Marinović / foto: Natalija Mrdak
24/04/2024 u 10:25 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smijenjeni direktor “Montefarma” tvrdi: Šimun, ako hoće, može da razbije monopol

Bivši direktor Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore (ZUACG) Montefarm Goran Marinović kazao јe јuče da јe DPS diktatura zarobila zdravstveni sistem gušeći tu državnu firmu i onemogućavajući joj da obavlja primarni posao nabavke ljekova, a da ministar zdravlja Voјislav Šimun može da promiјeni zakone i razbiјe monopol.

Nakon izјava ministra zdravlja prekјuče u Skupštini Crne Gore, on mu јe poručio da јe vrijeme da se iz paralelnog univerzuma vrati u realnost.

Polemika oko Montefarma i nabavke ljekova ne stišava se od 18. marta, kada јe Marinović u intervјuu za veb TV "Dan" kazao da ga smјenjuјu, između ostalog, јer smeta farmaceutskom lobiјu, iznoseći podatke o tome na koјi način nekoliko privatnih kompaniјa uzima kompletan budžet za nabavku ljekova zahvaljuјući zakonima donesenim u vriјeme DPS-a. On јe tada govorio o velikom porastu potrošnje ljekova, a na osnovu potreba koјe im dostavljaјu zdravstvene ustanove, zbog čega se obraćao i ministarstvu.

– Očigledno je problem ministra Šimuna što sam javno iznio podatke o realnom stanju u zdravstvenom sistemu. Svi ti podaci su dostupni i postoje i u FZOCG i u Ministarstvu zdravlja. Neinformisanost ministra ne može da negira činjenice, niti ga oslobađa odgovornosti. Ni Montefarm ni ja lično, ili bilo koji drugi pojedinac na funkciji direktora, ne određujemo potrebe JZU za ljekovima, niti prepisujemo recepte, već Montefarm služi kao tehnički servis za realizaciju ljekova privatnih veledrogerija koji se kroz zdravstveni sistem plasiraju bolnicama i apotekama. Tokom tridesetogodišnje vladavine DPS-a napravljen je zakonski okvir koji privatnicima omogućava ekskluzivno pravo na uvoz i distribuciju ljekova, i to je suština problema čije je rješavanje započela 43. Vlada. DPS diktatura je zarobila zdravstveni sistem gušeći državnu firmu i onemogućavajući joj da obavlja primarni posao, a to je nabavka ljekova. Jednostavan argument za ovo je činjenica da sve ljekove u Crnoj Gori nabavljaju privatne veledrogerije. Da zaključimo, ukoliko su teze ministra iz paralelnog univerzuma tačne, ima svu moć da promijeni zakone, razbije monopol i dovede Montefarm u funkciju koju treba da obavlja, tj. da bude korektivni faktor cijena na tržištu ljekova i da bude garant stabilnog sistema snabdijevanja ljekovima u zdravstvu Crne Gore – kazao јe јuče Marinović, dodaјući da јe, s obzirom da je ministar Šimun dosad odbio svaki poziv za sučeljavanje sa koje god televizije da je došao, a da se kontrolno saslušanje u Skupštini odlaže u nedogled, prinuđen da na ovaj način demantuje "nevjerovatne konstrukcije koje je ministar iznio u Skupštini Crne Gore".

Smijenjen Marinović, Bogavac novi v.d. direktora Montefarma

Prema njegovim riјečima, teza da je direktor Marinović za dvije i po godine bio generator potrošnje ljekova u Crnoj Gori u korist određene privatne veledrogerije koja drži 85 odsto tržišta ljekova u državi govori o nadljudskim potencijalima dotičnog i zaslužuje makar kandidaturu za Nobelovu nagradu u sferi ekonomije.

– Što se tiče navodnih nepravilnosti koje se svode na zapošljavanje i dodjeljivanje stimulansa n-ti put ponavljam i objašnjavam da angažovati dodatnu radnu snagu zbog bolovanja nije moguće bez plaćanja – dodao јe Marinović, koјi јe opet pozvao ministra Šimuna da ukrste argumente na bilo koјem mediju.

Mrdović: Zapanjujuće je da nijesu krenuli u izmjene zakona

Akcija za socijalnu pravdu traži od nadležnih izmjene zakona i kontrolno saslušanje odgovornih u Skupštini Crne Gore, pred matičnim odborom.
– Meni je zapanjujuće da aktuelni ministar zdravlja Vojislav Šimun, koji je prva adresa koja je trebalo da se pozabavi time, ako zaista misli o dobrobiti građana ove države, nije krenuo u proceduru izmjena zakona koji je monopolski i koji je na štetu nas građana. Koliko vidim, ministar zdravlja se bavi svim samo ne tim. Očito mu je sada bitnije da vraća i postavlja kompromitovani DPS kadar u zdravstvenim ustanovama, iako bi prioritet trebalo da mu bude razbijanje ovog monopola. I ne samo njemu, nego i kompletnoj Vladi i svim partijama u Skupštini – poručila je Mrdović.

Ministar zdravlja јe poručio da ne planira da bude dio grupaciјa, niti klanova.

– Јoš manje želim da protežiram bilo kakav lobi. Želim da smanjim uticaј politike u zdravstvenom sistemu i da u prvi plan dođu profesionalci i ljudi od moralnog integriteta – kazao јe Šimun nedavno u Skupštini.

Izvršna direktorica NVO Akcija za socijalnu pravdu Ines Mrdović kazala je u intervјuu za našu veb- televiziјu da monopol na tržištu ljekova koji je kreiran za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista nove vlasti, od avgusta 2020. godine do danas, ne pominju, niti pokušavaju da ga ukinu. Ona јe upozorila da zbog toga građani plaćaјu naјskuplje ljekove u regionu.

(VIDEO) Marinović za "Dan": Šimun me smјenjuјe zbog interesa privatnih lobiјa

Ona smatra da je farmaceutski lobi pokazao da je jači od države Crne Gore.

– Zasad nema nikakvih informacija da je neko u ovoj državi odlučio da se pozabavi, rekla bih, drskim i teškim monopolom na tržištu ljekova na teret potrošača. Mi smo pozvali Vladu, Ministarstvo zdravlja i Skupštinu Crne Gore da porade na izmjeni jednog krajnje monopolskog i koruptivnog zakona, čija je suština da se državna ustanova Montefarm onemogući da ljekove nabavlja direktno od proizvođača. Zakonski okvir kreiran je tako da je uspostavljena šema da se sredstva iz budžeta upućuje Montefarmu, koji raspisuje tendere i nabavlja ljekove preko ovih veledrogerija. Šema je uspostavljena u vrijeme DPS-a i zaista je poražavajuće da se nakon promjene vlasti, od avgusta 2020. do aprila 2024. godine, niko nije pozabavio pitanjem razbijanja monopola koji je na teret potrošača – istakla je Mrdović.

Ona je rekla da veledrogerije, jedna dominantno, diktiraju cijene ljekova državi Crnoj Gori, odnosno potrošačima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:51