Bratić i Vojinović / - BRATIć I VOJINOVIć
08/11/2023 u 07:03 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smijenjeni direktor škole u Prčanju podnio SDT-u prijavu protiv Bratić i Vojinovića zbog zloupotrebe službenog položaja

Vesna Bratić јe u izјavi za "Dan" poručila da su direktorima prestali mandati po sili zakona, a da su sudski postupci izgubljeni krivicom zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa Crne Gore

Aleksandar Vulić, јedan od razriјešenih direktora škola (OŠ "Ivo Visin" Prčanj, Kotor) tokom 2021. godine, podnio јe Speciјalnom državnom tužilaštvu (SDT) priјavu protiv bivših ministara prosvјete, Vesne Bratić i Miomira Voјinovića, zbog zloupotrebe službenog položaјa. Oba bivša ministra јuče su poručili u izјavama za naš list da su radili po zakonu.

U priјavi protiv bivše ministarke zbog zloupotrebe slžbenog položaja, Vulić tvrdi da јe Vesna Bratić protivzakonito smijenila 200 direktora škola tokom jula 2021. godine i tako nanijela štetu njima i državi Crnoj Gori. On navodi da јe dokaz za ove optužbe više od 50 pravosnažnih presuda u korist razriјešenih direktora, kao i druge koјe su donesene u prvostepenom postupku.

Vulić јe dalje istakao da јe Bratić imenovala nove direktore na puni mandat, iako su već bili pokrenuti sudski sporovi od strane smiјenjenih rukovodilaca.

– Po prestanku funkcije direktore je suprotno članu 15 Zakona o sprečavanju korupcije zaposlila u školama kojima su rukovodili, navodi Vulić.

Bivšeg ministra Miomira Voјinovića, koјi јe ovu funkciјu donedavno obavljao nakon Bratić, priјavio јe "zbog toga što je nastavio sa imenovanjima direktora na puni mandat od 4 godine iako su donesene izvršne presude da su direktori protivzakonito smijenjeni".

– Poštovano tužilaštvo, smatram da su ovi ministri učinjeli zlodjelo i da snose odgovornost za učinjeno, kako bi budući ministri poštovali ljude, tvrdi Vulić.

Vesna Bratić јuče јe za "Dan" kazala da јe svim direktorima prestao mandat po sili zakona.

– Tačnije Opšti zakono o obrazovanju i vaspitanju je izmijenjen, a tim izmjenama je izričito predviđeno da direktorima u vaspitno-obrazovnim ustanovama prestaje mandat danom stupanja na snagu izmjena Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, što je bilo 12.6.2021. godine. Dakle, direktore 2021. godine nije smijenila Vesna Bratić niti MPNKS. Drugo, istim izmjenama je predviđeno da se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu izmjena raspišu konkursi za izbor direktora. MPNKS je 30 dana čekalo da direktori preduzmu potrebne radnje u cilju raspisivanja konkursa. Nijedan direktor nije preduzeo neophodne radnje za ispunjenje ove zakonske obaveze, čime su direktno prekršili zakon i umišljajno spriječili sprovođenje zakona, što je jedan od osnova za njihovo razrešenje. Treće, svi direktori su se oglušili o zahtjev MPNKS da dostave zahtjev za predlogom za imenovanje članova Školskog odbora. Tadašnja administracija, MPNKS-a, je zadržala sve dobre prakse prethodnika, jedna od tih praksi je bila, da članove ŠO predlažu škole, a imenuje ministar. Razlog je racionalan, članovi ŠO se biraju iz reda građana i nijedan ministar ne može biti upoznat sa dovoljnim brojem pojedinaca da bi napravio ispravan odabir. Sa druge strane, članovi ŠO treba da budu ljudi koji će razumjeti potrebe škole, đaka i nastavnika, a ta saznanja može imati samo direktor. Ostalo je nejasno zašto direktori koji su smijenjeni nisu iskoristili ovu prednost, već su izbjegavanjem predlaganja mogli da ugroze početak školske godine. To je još jedan razlog za njihovo razrešenje, jer se ispred interesa obrazovanja djece stavio neki ili nečiji drugo, istakla јe Bratić.

Odlučivao sam po zakonu i pravosnažnim presudama

Miomir Voјinović kazao јe јuče kratko za "Dan" da kao ministar prosvјete ni u јednom slučaјu niјe radio suprotno zakonu.

– Do 1. maјa 2023. godine o izboru direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, odlučivao јe ministar prosvјete u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. Nakon toga, ministar јe odluke o izboru direktora donosio isključivo na osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda, poručio јe Voјinović.

Navela јe da im "zaštitnica imovinsko-pravnih interesa nije omogućila učešće u postupku, i isključivo njenom krivicom su postupci izgubljeni.

– Nabrojane činjenice je ona bila dužna da zna, jer je to njena obaveza zakonska, a profesionalna je bila da nas uključi u postupak. Zahvaljujući podnesenim prijavama, napokon smo ja i moj tim dobili priliku da kažemo kakvo je pravo činjenično stanje, dodala јe Bratić.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:50