Ekološki pokret ”Ozon” / - FACEBOOK
01/12/2023 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Ozon" uputio inicijativu za formiranje jedinice za sprečavanje ekokriminala

Prema njihovim riječima, neefikasnost primjene važećih zakona djeluje podsticajno za razvijanje ekokriminala, a štete koje su prouzrokovane imaju ogromne ekonomske posledice, kako u kontekstu životne sredine, tako i javnog zdravlja

Ekološki pokret Ozon uputio je ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću inicijativu za formiranje posebne jedinice za sprečavanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

Iz te nevladine organizacije (NVO) saopštili su da vjeruju da će njihova inicijativa biti razmotrena na adekvatan način, pošto aktuelna Vlada ističe posvećenost životnoj sredini.

Oni su kazali da vjeruju da će moći da učestvuju u dijalogu oko nadležnosti jedinice za sprečavanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, jer njihovo bogato iskustvo sa terena žele da stave u korist javnog interesa.

„Smatramo da je jedino tako moguće prevazići neodrživu podijeljenost nadležnosti inspekcijskih organa, koji taj prostor zloupotrebljavaju za izbjegavanje sprovođenja kaznenih mjera, čime se obesmišlava cijeli sistem“, naveli su iz Ozona.

Prema njihovim riječima, neefikasnost primjene važećih zakona djeluje podsticajno za razvijanje ekokriminala, a štete koje su prouzrokovane imaju ogromne ekonomske posledice, kako u kontekstu životne sredine, tako i javnog zdravlja.

„Pojave poput nelegalnog odlaganja otpada, eksploatacije šumskog i riječnog materijala, krivolova, trgovine zaštićenim vrstama, namjerno izazvanih požara, korupcije, devastacije prostora divljom gradnjom, zađađenja vode, vazduha i zamljišta, najbolji su dokaz da državni i lokalni inspekcijski organi i čuvarske službe nijesu na odgovarajućem nivou“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je to dokaz da oni nemaju kapacitet da zaštite prirodna bogastva Crne Gore.

Zbog toga je, kako su rekli iz Ozona, potpuno jasno da se jedino formiranjem jedinice za sprečavanje ekokriminala i zaštitu životne sredine može dati institucionalni sistemski odgovor.

Iz te NVO su kazali da se, takođe, formiranjem takve jedinice otvara prostor za regionalno i internacionalno umrežavanje u borbi protiv ekokriminala, što je potreba i pravi način unapređenja saradnje, koja će pozitivno uticati i na proces evropskih integracija u regionu.

„Bez želje da pravimo razliku između kriminalnih aktivnosti, ipak upozoravamo da je ekokriminal u Crnoj Gori premašio i trgovinu narkoticima, i da „šljunkarski” i „krivolovački” klanovi izazivaju ogromne ekonomske posljedice po naše društvo“, ocijenili su iz Ozona.

Oni su kazali da se nadaju da će Vlada, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, prepoznati opravdanost inicijative i da će se konačno napraviti konkretan korak ka zaštiti javnog interesa i prirodnih resursa Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:29