Brezovik, laboratorija / - SASAMATIC
06/10/2023 u 13:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Specijalana bolnica u Brezoviku dobila savremenu mikrobiološku laboratoriju

Mikrobiološke analize koje će se raditi ovdje biće od posebnog značaja za sve pacijente, imajući u vidu specifičnost oboljenja za koje je specijalizovana bolnica u Brezoviku, kazao je Šćekić

U Specijalnoj bolnici za pućne bolesti ‘‘dr Jovan Bulajić‘‘ u Brezoviku danas je svečano puštena u rad nova savremeno opremljena mikrobiološka laboratorija, koja će značajno unaprijediti dijagnostiku, ali i olakšati i osigurati rad zaposlenih u ovoj ustanovi, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Vrijednost adaptacije i rekonstrukcije, kao i nabavka nove opreme u laboratoriji iznosi skoro 354 hiljade eura, a dio je projeketa koji finansira Evropska unija.

Pozdravljajući prisutne, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, zahvalio je delegaciji EU na vrijednoj donaciji i podsjetio da će nakon doma zdravlja u Kotoru i specijalne bolnice u Brezoviku, još sedam domova zdravlja kroz ovaj projekat, vrijedan preko 2 miliona eura, uskoro dobiti nove, savremeno opremljene laboratorije ovog tipa.

- Otvaranje laboratorije u Brezoviku još jedan je korak ka unapređenju usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kojim će zaposleni imati jasniju i precizniju dijagnozu bolesti i samim tim uspješnije liječenje. Mikrobiološke analize koje će se raditi ovdje biće od posebnog značaja za sve pacijente, imajući u vidu specifičnost oboljenja za koje je specijalizovana bolnica u Brezoviku, kazao je Šćekić.

Govoreći o renomeu bolnice u Brezoviku, jedine ovog tipa u cijelom regionu, ministar je posebnu zahvalnost uputio medicinskom osoblju, ‘‘zahvaljujući čijem znanju i vještinama‘‘ kako je naglasio ‘‘je upravo ova ustanova najeminentniji centar u zemlji, a i šire, koji se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije‘‘.

Šćekić je poručio da je Vlada Crne Gore snažno posvećena i pruža punu podršku svim projektima iz oblasti zdravstva,te da je kroz višemilionska ulaganja u opremu, infrastrukturu i edukaciju kadra, jasno opredijeljena ka zdravlju kao najvažnijem ljudskom resursu koji nema cijenu. On je podsjetio i na brigu države o standardu zdravstvenih radnika kroz povećenje plata u proteklom periodu.

- Ipak, briga o pacijentu naša je obaveza i glavni cilj, a bolnica u Brezoviku je primjer profesionalnog i predanog rada i posvećenosti svakom bolesniku. U protekle dvije godine u ovu ustanovu za infrastrukturne projekte i nabavku medicinske opreme uluženo je preko 250 hiljada eura i to dijelom iz budžeta, a dijelom kroz donacije društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, koji prepoznaju značaj ulaganja u zdravstvo. Sa ovog mjesta i njima upućujem posebnu zahvalnost, poručio je ministar.

Direktor specijalne bolnice u Brezoviku, dr Predrag Pejović, uz zahvalnost na donaciji, podsjetio je prisutne na osnovnu djelatnost ustanove, koja se bavi dijagnostikom i liječenjem pacijenata sa problemima plućne etiologije, ali i istakao da je SB Brezovik  Nacionalni centar za kontrolu i praćenje tuberkuloze, čija je laboratorija priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije i uključena u svjetski sistem laboratorijskog nadzora.

Mikrobiološke dijagnostike tuberkuloze se zasnivaju na izolaciji i identifikaciji bacila tuberkuloze i ispitivanju osjetljivosti mikobakterije na antituberkulotike. Značajni napredak u dijagnostici tuberkuloze predstavlja brza dijagnostika, koja podrazumijeva i raniji početak liječenja specifičnom  antituberkuloznom terapijom, pojasnio je doktor Pejović, ističući da je ovo najveća rekonstrukcija laboratorije od osnivanja bolnice.

Nabavkom novih aparata, koji predstavljaju zatvorene sisteme, jednostavne za održavanje, proširujemo dijagnostički spektar, ali i rješavamo neke od problema koje smo do sada imali u radu, dodao je on.

Osnovni cilj rekonstrukcije je bio da se nivo zaštite i sigurnosti (biosafety and biosecurity) zaposlenih, ali i okoline, podigne na nivo koji je dovoljno visok za postupke izolacije, identifikacije i izrade testa osjetljivosti bacila tuberkuloze. Rekonstrukcijom je instaliran mehanički ventilacioni sistem, koji se koristi u zonama srednjeg i visokog rizika, koji obezbjeđuje preporučen broj razmjena cjelokupne zapremine vazduha u prostoriji, a HEPA filteri obezbjeđuju dekontaminaciju vazduha koji se izvlači i eliminaciju više od 99,97% čestica veličine ≥ 0,3µm u definisanom prostoru. U cilju podizanja bezbjednosti na radu, projektom je nabavljena i nova laminarna komora, koja obezbjeđuje zaštitu zaposlenih mikrobiološke laboratorije u toku rada, kazao je direktor SB Brezovik.

Pejović je istakao da je laboratorija, iako dio zgrade u kojoj se obavljaju različite djelatnosti, postala fizički separisana, a istovremeno dovoljno povezana za komunikaciju sa pacijentima i medicinskim osobljem.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:45