Фото: ПР Центар / - Фото: ПР Центар
03/12/2021 u 15:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Ујединимо се, како би на вријеме спријечили сваки облик насиља над женама

Срзентић је указала да је криза изазвана пандемијом коронавируса учинила да неједнакост и злостављање буду још израженији и да порасте стопа насиља над женама

Уједињени морамо спријечити насиље над женама, јер је то проблем и одговорност свих нас, а држава треба да обезбиједи пуну примјену Истанбулске конвенције поручила је министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, јавља ПР Центар. 

Она је казала да су нас недавне смрти жена, жртава насиља, које су уздрмале и узнемириле цијелу Црну Гору поново навеле да поставимо питање- да ли је могло бити спријечено?

-Јесте и морало је! Баш зато је кампања "16 дана активизма против родно заснованог насиља" разлог да се о њему увијек промишља-рекла је Срзентић поводом догађаја "Заједно против насиља над женама", који је Сигурна женска кућа организовала са Министарством финансија и социјалног старања, Министарством унутрашњих послова - Управом полиције и Главним градом.

Срзентић је указала да је криза изазвана пандемијом коронавируса учинила да неједнакост и злостављање буду још израженији и да порасте стопа насиља над женама.

-И дигитална ера је са својим платформама пружила нове облике насиља на интернету, нарочито према женама и дјевојчицама. Можемо и морамо спријечити злостављање дјевојчица, дјевојака и жена. Морамо их оснаживати и осмишљавати учинковите акције за смањење насиља. Јер то никако није нечији, већ проблем свих нас- јасна је Срзентић.

Казала је да држава треба да обезбиједи пуну примјену Истанбулске конвенције и предузме све мјере за примјену осамдесет једног члана, који постављају детаљне стандарде у области законодавства, превенције, правне и институционалне заштите и подршке жртвама, као и ефикасног процесуирања и кажњавања починилаца.

-Порука разумних, праведних, одговорних мора бити гласнија од бијега од одговорности сваког злостављача. Ујединимо се како бисмо на вријеме реаговали и спријечили сваки облик насиља и како бисмо пружили подршку онима којима је најпотребнија. Црна Гора мора бити сигурно мјесто за све њене грађанке и грађане. И када помислите да то није ваша ствар и да би, можда, требало да ћутите- немојте! Јер, запамтите: сви смо одговорни-недвосмислена је Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:07