Милица Ковачевић
15/10/2021 u 10:25 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Страни утицаји не слабе, парламент и даље ћути о одбору

Након анализе проблема, задатак одбора да идентификује рјешења и предложи алате који ће се супротставити овим покушајима саботаже демократских процеса

Иако је више политичких партија, из владајуће већине и опозиције, јавно подржало иницијативу Центра за демократску транзицију (ЦДТ) да се у Скупштини Црне Горе оформи посебан одбор који би се бавио страним уплитањима у демократске процесе без обзира од кога они долазили, парламент није предузео никакве активности у формирању овог радног тијела. 

-ЦДТ је још у марту Скупштини Црне Горе упутио иницијативу да формира одбор који би радио по узору на Посебни одбор за страно мијешање у све демократске процесе у ЕУ (ИНГЕ).  Тада су формирање посебног радног тијела јавно подржали из Грађанског покрета УРА, Социјалистичке народне партије (СНП), Демократске партије социјалиста (ДПС) и Бошњачке странке.  Од марта, када је иницијатива упућена предсједнику Скупштине Алекси Бечићу, итекако је било видљиво уплитање трећих страна у дешавања у Црној Гори, што кроз кампање таблоида, догађаје у Црној Гори, што кроз директан али и посредан политички и економски утицај. Стога, потреба за формирањем овог одбора је још већа него прије седам мјесеци када смо упутили иницијативу- саопштила је Милица Ковачевић, програмска директорица ЦДТ-а

Додаје: "Игнорисање наше иницијативе, иако су је подржали и дјелови власти и опозиције, значи да се црногорске институције не желе озбиљно бавити питањем изградње отпорности демократских процеса. Зато још једном апелујемо на оне који су подржали наш предлог да, без одлагања, омогуће и да он званично уђе у скупштинску преоцедуру".

Јуче смо на сједници ИНГЕ, у разговору са европским парламентарцима, пренијели поруку о неприхватљивом стању у Црној Гори и значају и важности институционалног бављења страним уплитањем, као и очекивања да ће наш парламент коначно почети да се активније бави овом темом.

-Подсјећамо јавност да ИНГЕ има овлашћења да ради на процјени нивоа страних пријетњи и мијешања у националне и европске избори широм ЕУ, да прати кампање дезинформација, сајбер нападе, директну и индиректну финансијску подршку и економске принуде политичких актера и субверзија цивилног друштва-наводе у саопштењу.

Након анализе проблема, задатак одбора да идентификује рјешења и предложи алате који ће се супротставити овим покушајима саботаже демократских процеса.

-Због свега овога, не видимо разлог због којег би Скупштини Црне Горе било проблематично да формира одбор по узору на кључни извор демократије у Европи – Европски парламент- саопштила је Милица Ковачевић, програмска директорица ЦДТ-а

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 15:28