Doček prvaka u OŠ ”Branko Božović” / foto: Mićko Vujisić, Dan
02/09/2024 u 09:04 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sva dјeca neće imati iste uslove za obrazovanje: Školska godina nova, problemi stari

Školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola počinje danas, a mnogi učenici neće imati jednake uslove za obrazovanje, prvenstveno mališani iz siromašnih porodica, udaljenih sela i pripadnici romske i egipćanske populacije.

Takođe, i vrtići počinju sa radom, a velika prebukiranost u njima i epidemija morbila predstavljaju dodatne probleme i rizike za zdravlje mališana. Sa školskim zvonom raste i strah od velike epidemije malih boginja jer je broj nevakcinisane djece veliki.

Govoreći o izazovima koji kreću sa školskom godinom, predsjednica Udruženja "Roditelji" Kristina Mihailović za "Dan" kaže da standardno svake godine sredinom avgusta krene i ukazivanje na probleme koji postoje u organizaciji škola, najprije zbog nedostatka prostora.

image

Kristina Mihailović

-архива

– Cijelog avgusta imali smo obraćanja roditelja iz više opština roditelja kada su obavještavani na koji način će funkcionisati nastava i da li će morati da se reorganizuju zbog toga što se nešto mijenja u organizaciji škole. Pokušavali smo da ih nekako povežemo sa nadležnim ministarstvom da se ti problemi prevaziđu. Međutim, neke stvari u ovoj državi neće se brzo promijeniti. Ovo udruženje postoji 12 godina i mi svakog septembra pričamo istu priču. Očekujemo da će sjutra početi i da se neće uskoro završiti veliki broj obraćanja roditelja koji će nam se žaliti na prebukirane vrtiće, nedostatak prostora u školama, nepostojanje produženog boravka, na organizaciju nastave... To su neki, nažalost, standardi problemi koji se ponavljaju iz godine u godinu i koji se prioritetno moraju rješavati – kazala je Mihailović.

Dio roditelja se dvoumi oko vakcinacije

Govoreći o epidemiji morbila, Mihailović kaže da je strah nadležnih zdravstenih institucija vjerovantno opravdan.

– Imamo u Crnoj Gori dio roditelja koji su protiv vakcinacije, ali imamo i dio koji se dvoumi oko toga i ima nedoumice – kazala je Mihailović.

Kako je dodala, srećom ove školske godine bar ne moramo pričati o promjeni školskog kalendara.

– Briga manje. Ništa se spektakularno ne dešava drugačije u odnosu na prethodne godine. Isti problemi. I očekujemo, kao i svakog septembra, obraćanja roditelja zbog tih problema. Mi ih prvo upućujemo da se jave upravama škola, te savjetima škola, koji bi trebalo da su ključni. Međutim, oni i dalje nijesu na nivou na kojem bi trebalo da budu – ističe Mihailović.

Borovinić Bojović čestitala početak školske godine

Ona ukazuje i da sva djeca, nažalost, nemaju jednake uslove za obrazovanje.

– Nešto se i uradilo, poput besplatnih udžbenika, ali, s druge strane, nemaju svi učenici i druge mogućnosti i uslove, počnimo od tog socijalnog statusa. Djeca koja žive u ekstremnom siromaštvu nemaju mogućnosti da učestvuju u svim aktivnostima u kojima druga djeca mogu. Imate, nažalost, s druge strane, djecu koja nemaju adekvatne uslove za svakodnevni boravak. Imate i djecu koja nemaju mogućnosti da adekvatno dođu do škole. Zatim djeca Romi, koja su, recimo, prošle godine dugo čekala na organizaciju u školi. Naše udruženje je i ove godine organizovalo akciju "Podijelimo" i uz pomoć velikog broja donatora obezbijedili smo paket školskog pribora. Obuhvatili smo najviše djece do sada – saopštila je Mihailović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 11:07