Mina Brajović, SZO / - USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
28/09/2024 u 14:21 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SZO: Postepeno iz upotrebe uklanjati mjerne uređaje koji sadrže živu

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori i Ministarstvo zdravlja zalažu se za postupno izbacivanje mjernih uređaja koji sadrže živu iz zdravstvenih ustanova, kako bi se smanjila mogućnost da pacijenti, medicinsko osoblje i životna sredina budu izloženi uticaju te materije.

To je poručeno sa Nacionalnog sastanka organizovanog u okviru projekta „Postepeno uklanjanje mjernih uređaja koji sadrže živu iz upotrebe u zdravstvenim ustanovama“, koji implementira SZO uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Mirjana Vlahović Andrijašević istakla je da je taj resor nepokolebljivo posvećen otklanjanju svake mogućnosti ugrožavanja bezbijednosti i zdravlja zdravstvenih radnika i pacijenata, građana i životne sredine.

Ona je kazala da je projekat koji ih je okupio od velike važnosti za modernizaciju crnogorskog zdravstvenog sistema.

- Njegov cilj nije samo da se izvrši tehnička zamjena uređaja koji sadrže živu, već i da se poveća svijest o rizicima koje ova materija nosi, kao i da se zdravstvenim radnicima pruži adekvatna obuka kako bi ispravno rukovali novim, bezbjednijim uređajima - pojasnila je Vlahović Andrijašević.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu zdravlja projekat vide kao važan dio šire strategije za unapređenje ekološki održive prakse u zdravstvu.

Vlahović Andrijašević je rekla da uklanjanjem uređaja koji sadrže živu, ne samo da stvaraju bezbjednije radno okruženje za zdravstvene radnike, već doprinose i ispunjavanju međunarodnih obaveza koje su preuzeli potpisivanjem Konvencije iz Minamate.

- Konvencija nas obavezuje na smanjenje upotrebe žive - čime pokazujemo odgovornost prema budućim generacijama. Uspjeh ovog projekta ne zavisi samo od tehničke implementacije, već i od naše sposobnosti da edukujemo širu zajednicu o značaju uklanjanja žive", zaključila je državna sekretarka - navela je Vlahović Andrijašević.

Predstavnica Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Jelena Kovačević istakla je važnost međuinstitucionalne saradnje kao neophodnog činioca realizacije projekta.

- Kao ugovornica Minamata konvencije, Crna Gora je posvećena zaštiti ljudi i životne sredine od štetnih efekata žive, a ovaj projekat predstavlja ključan korak ka ostvarivanju tih ciljeva i održivog razvoja zemlje - rekla je Kovačević.

Prema njenim riječima, saradnja sa međunarodnim partnerima, uključujući SZO i UNEP, od velikog je značaja za uspjeh tog projekta.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da ukidanje uređaja koji sadrže živu nije samo značajan korak prema očuvanju javnog zdravlja, već i dokaz predanosti Crne Gore transformaciji zdravstvenog sistava u sistem koji je sposoban da pruži kvalitetne i bezbijedne zdravstvene usluge svim građanima.

- Eliminacija žive zahtijeva ujedinjene napore, inovativna rješenja i snažnu predanost saradnji - poručila je Brajović.

Ona je naglasila da je živa toksična za gotovo po svaki segment organizma, od neurološkog do reproduktivnog sistema.

- Živa je jedna od onih prijetnji koja ne poznaje granice - putuje vazduhom vodom i tlom, stoga je potreban globalni okvir za odgovor na ovaj problem - dodala je Brajović.

Toplomjeri sa živom postaju prošlost

Podsjetila je da se živa može naći u bolnicama, klinikama i stomatološkim ordinacijama.

- Zdravstveni sektor, iako posvećen dobrobiti pojedinaca i zajednica, doprinosi ovom problemu upotrebom uređaja koji sadrže živu. I zato je uloga sektora zdravstva krucijalna u eliminaciji zive i razvijanju rješenja za odlaganje opasnog otpada - kazala je Brajović.

Kako je rekla, SZO raduje posvećenost Crne Gore implementaciji projekta i eliminaciji medicinskih uređaja na bazi žive, a što je istovremeno potvrda posvećenosti Crne Gore i Ministarstva zdravlja transformaciji zdravstvenog sistema kako bi imao kapacitet da pruži kvalitetnu i prije svega bezbjednu zdravstvenu uslugu.

- Ne smijemo zaboraviti - ove aktivnosti idu ruku pod ruku sa nacionalnim naporima na harmonizaciji sa tekovinama Evropske unije i ubrzavanjem procesa EU integracija - poručila je Brajović.

Sastanku su prisustvovali predstavnici gotovo svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, nevladinog sektora, akademije, privatnog sektora i međunarodni eksperti iz oblasti životne sredine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 14:22