/ FOTO: TVCG/PRINTESCREEN
18/07/2022 u 09:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Terzić o kovidu: Strahujemo od većeg broja hospitalizovanih

U Crnoj Gori raste broj inficiranih koronavirusom

Broj inficiranih koronavirusom koji su trenutno hospitalizovani u Crnoj Gori je još uvijek pod kontrolom, kazao je medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zoran Terzić i dodao da se strahuje da će povećan broj oboljelih usloviti i više bolničkog liječenja. Hospitalizovani, kaže, uglavnom imaju blaže kliničke slike i dodaje da trenutno nema životno ugroženih pacijenata.

U Crnoj Gori raste broj inficiranih koronavirusom. Terzić je u emisiji Dobro Jutro Crna Goro na TVCG kazao da je u petak u našoj zemlji na bolničkom liječenju bilo 35 kovid pacijenata.

- U KCCG je bilo 9, Baru 11, Pljevljima 1, Bijelom Polju 2, Beranama 3, Kotoru 7 i Nikšiću 2. Taj broj je još uvijek pod kontrolom. Obzirom na kapacitete koje smo spremili za liječenje kovid pacijenata mi smo u strahu da će povećan broj oboljelih usloviti i povećan broj hospitalnog liječenja- kazao je Terzić.

Broj hospitalizovanih, kako je dodao, nije povećan u odnosu na februar mjesec ali, kaže, zabrinjava sve veći broj zaraženih.

- Hospitalizovani uglavnom imaju blaže kliničke slike ali svaka infekcija kovidom uz neke druge bolesti stvara preduslove za bolničko liječenje pacijenata- kazao je Terzić i dodao da trenutno nema životno ugroženih pacijenata.

- Tri pacijenta su bila na nižim dozama kiseonika ostali su na sobnom vazduhu- kazao je Terzić.

On je poručio da će, i pored kovida, svi pacijenti kojima je potreban specijalistički pregled moći da budu pregledani.

LISTE ČEKANJA U KCCG

Govoreći o listama čekanja u KCCG, Terzić je kazao da su od novog sistema zakazivanja očekivali veću dostupost pregleda.

- Pokazalo se da se kroz sistem jedan pacijent zakazivao i do 6 puta. Lista čekanja nije još uvijek definisana na pravi način- kazao je Terzić i dodao sve u okviru mjesec dana nije lista čekanja.

On dodaje da mnogi doktori nijesu ni iskoristili prošlogodišnji odmor niti tražili da se plati.

I dalje su, kaže, nedostupni tremini za endokrinologa, reumatologa, gastroenteorologa, neurologa.

- To su tremini za 3 do 4 mjeseca. Mi svakog mjeseca damo po 300 do 400 termina za npr. endokrinilošku ambulantu. Za 24 sata svi termini budu popunjeni. Mi više nemamo fizičkog kapaciteta, ambulante i doktore kako bi stigli više- kazao je Terzić.

On je zamolio pacijente za strpljenje.

Kada je riječ o listama čekanja za operacije tu je, kaže, situacija vrlo dobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:17