Kristijan Timonije, Milan Gazdić i Bertrand Baucher / - Agencija za zaštitu životne sredine
25/07/2023 u 10:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Timonije: Brojne mogućnosti za saradnju Crne Gore i Francuske u oblasti zaštite životne sredine

Ambasador Francuske najavio skori dolazak francuskog eksperta u Agenciju za zaštitu životne sredine

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine dr Milan Gazdić sastao se juče sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijeom a glavna tema sastanka bila je unapređenje bilateralne saradnje Crne Gore i Republike Francuske u oblasti zaštite životne sredine.

Sastanku je prisustvovao i politički savjetnik u Ambasadi Francuske u Crnoj Gori gospodin Bertrand Baucher.

Timonije istakako je  da je upoznat sa radom Agencije te njenim naporima za očuvanje prirode u Crnoj Gori, kao i izazovima sa kojima se Agencija svakodnevno  suočava.

Gazdić informisao  je  ambasadora Francuske o aktivnostima Agencije, a naročito onim koje proizilaze iz njenih ingerencija, odnosno ekološkim pitanjima u zemlji, kao i aktuelnim  projektima u kojima Agencija aktivno participira, između ostalih, i projekat uspostavljanja ekološke mreže Natura 2000. On je takođe upoznao ambasadora Timonijea sa nedostatkom adekvatnih kadrovskih kapaciteta u pojedinim  oblastima ekologije.

Ambasador Francuske je izrazio interesovanje kada je riječ o pripremi Crne Gore za sezonu požara, te da li je Agencija na tom polju ostvarila saradnju sa zemljama iz regiona. Direktor Gazdić je naveo da do sada nijesu registrovani požari većeg obima, prije svega zahvaljujući povoljnim meteorološkim prilikama i količini padavina u prethodnom periodu, kao i da je Crna Gora ostvarila saradnju sa  Republikom Hrvatskom po pitanju pružanja pomoći u gašenju požara.

Sagovornici su tokom sastanka konstatovali da postoje brojne mogućnosti za saradnju između dviju zemalja, kao i da je potrebno sve prirodne, ljudske i društvene potencijale iskoristiti na adekvatan način, na čemu je potrebno raditi u narednom periodu.

Takođe, na sastanku je bilo riječi i o biznis barijerama sa kojima se suočavaju francuske kompanije u Crnoj Gori.

Timonije je najavio skori dolazak francuskog eksperta u Agenciju za zaštitu životne sredine.

Riječi je bilo i o francuskoj kompaniji Valgo koja je bila angažovana na poslovima dekontaminacije brodogradilišta Bijela.

Dodatno, na sastanku je izražena obostrana spremnost za ostvarivanje saradnje u oblasti procesa evropskih integracija i zelene agende Crne Gore, a koji su od posebnog značaja za naše društvo i put integracija Crne Gore ka EU. 

Timonije je uputio poziv direktoru Agencije za zaštitu životne sredine za učešće na konferenciji koja će se održati u novembru mjecesu u Plitvicama, Republika Hrvatska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:11