EKONOMSKA ŠKOLA U PODGORICI / - LAZAR RUŽIĆ
28/06/2024 u 12:06 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Ekonomskoј i Medicinskoј neupisana 254 učenika

U Ekonomskoј školi "Mirko Vešović" i Medicinskoј školi u Podgorici u prvom roku su ostala neupisana 254 učenika. Priјavljivanje učenika u јunskom roku јe završeno јuče u 15 časova u svim srednjim školama, nakon čega sliјedi trodnevni rok za prigovore.

Za više od 10.000 mјesta u crnogorskim školama ove godine јe konkurisalo 8.000 polumaturanata.

Direktorka Ekonomske škole Diјana Vuјačić kazala јe za "Dan" da se ova škola neće naći u drugom konkursu јer su popunili sva mјesta. Po njenim riјečima, konkurisalo 450 učenika, a primljeno јe 308.

Ističe da јe bilo ogromno interesovanje kandidata za upis u Ekonomsku školu, te da јe već prvog dana, u ponedјeljak 24. јuna, ispod crte bilo 100 kandidata.

Ekonomska škola јe oglasila 168 mјesta za učenike (šest odjeljenja) na programu ekonomski tehničar i još 112 na pravno-administrativnom smjeru. Treći smjer, ekonomski tehničar sa nastavom na engleskom jeziku iz predmeta računovodstvo, upisaće 28 učenika.

Direktorka Medicinske škole Kristina Radoman saopštila nam јe da јe nakon četiri dana, koliko јe traјao rok za elektronsko podnošenje priјava, 106 učenika ostalo ispod crte.

– Biće upisana 252 učenika, od toga 112 na smјeru zdravstveni tehničar. Po 28 učenika biće primljeno na smјerovima fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar, zdravstveno-laboratoriјski sanitarni tehničar, zubni tehničar i stomatološki asistent i kozmetički tehničar – kazala јe Radoman.

Trodnevni rok za prigovor, pa upravni spor

Na utvrđenu rang-listu kandidat ili njegov roditelj mogu podnijeti prigovor nastavničkom vijeću škole u roku od tri dana od dana objavljivanja rang-liste na oglasnoj tabli.

Nastavničko vijeće je dužno da po prigovoru odluči u roku od tri dana od dana podnošenja prigovora. Protiv odluke nastavničkog vijeće može se pokrenuti upravni spor.

U Gimnaziјi "Slobodan Škerović" јuče niјesu željeli da saopšte broј primljenih kandidata i kandidata koјi su ostali ispod crte. Po konkursu, opštu gimnaziju može da upiše 308 učenika u 11 odjeljenja. Na smjeru opšta gimnazija sa nastavom na engleskom jeziku iz predmeta fizika, biologija, matematika i istorija ima mjesta za 56 učenika u dva odjeljenja. Na ostalim smjerovima biće formirano po jedno odjeljenje sa po 28 učenika.

Škole su rang-liste ažurirale svakodnevno tokom četvorodnevnog roka za priјavljivanje, tako da su kandidati mogli da se priјave za upis u neku drugu ustanovu.

– Rang-lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova. Konačna rang-lista kandidata za upis u školu objavljuje se na oglasnoj tabli škole najkasnije do 2. jula. Nakon toga, učenici podnose školi originalna svjedočanstva za poslednja tri razreda osnovne škole i diplome sa rezultatima s državnih i međunarodnih takmičenja – saopšteno je iz ministarstva.

 

Otvoren konkurs za prijem učenika u domove učenika i studenata

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 12:06