NP Prokletije akcija suzbijanja potkornjaka / - MERS
04/09/2024 u 10:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U NP Prokletije uspješna akcija suzbijanja potkornjaka: Uhvaćeno 15 miliona jedinki ovog insekta

U Nacionalnom parku (NP) Prokletije, u akciji suzbijanja potkornjaka, uhvaćeno je gotovo 15 miliona jedinki tog štetnog insekta, čime je sačuvano oko 100 hiljada stabala, saopšteno je iz Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Iz MERS su kazali da je, na osnovu terenskih obilazaka i sprovedenih analiza, utvrđeno da su žarišta potkornjaka u šumama NP Prokletije najviše koncentrisana uz puteve i katune.

- Postavljanjem 160 feromonskih klopki, uhvaćeno je gotovo 15 miliona jedinki ovog štetnog insekta, čime je sačuvano oko 100 hiljada stabala - ističe se u saopštenju MERS-a.

Ocjenjuje se da rezultati jasno ukazuju da su ilegalne sječe i nepravilna obrada drveća glavni uzrok prisustva potkornjaka u tom zaštićenom području.

Kako su dodali, nepropisno izvedene sječe, ostavljanje panjeva na visini od jednog metra, neoguljeno drvo, kao i neizvlačenje ostataka debala iz šume, stvorili su idealne uslove za razmnožavanje potkornjaka.

(FOTO) Prokletije: Državljanin Holandije dehidrirao usled visokih temperatura

Iz MERS-a su naglasili da suva i uništena stabla koja su ostala u šumi ne predstavljaju izvor zaraze.

- Naprotiv, njihova sječa i uklanjanje bi nanijeli veću štetu, posebno mladim stablima koja su već počela da obnavljaju šumu - kazali su iz MERS.

Kako su istakli, insistiranje na sječi oboljelih stabala u NP Prokletije može imati za cilj ostvarivanje finansijske dobiti, ali bi ujedno dovelo do uništavanja podmlatka i dodatnog ugrožavanja šumskih ekosistema.

Navodi se da su akciju suzbijanja potkornjaka u Nacionalnom parku Prokletije realizovali MERS, Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG).

- MERS, EPA i NPCG će nastaviti sa sprovođenjem Akcionog plana za borbu protiv potkornjaka, postavljanjem dodatnih klopki i redovnim praćenjem stanja na terenu - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 08:58