фото: Агенција за заштиту животне средине / - фото: Агенција за заштиту животне средине
11/05/2022 u 14:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Подгорици одржана еколошка акција озелењавања Српске горе

У акцији су поред запослених у Агенцији за заштиту животне средине учествовали мјештани насеља Српска, представници Градске општине Голубовци те наставници и ученици ОШ,,Владика Данило” из Српске

На иницијативу мјештана насеља Српска, данас је на локалитету Српска гора одржана еколошка акција озелењавања поменутог простора.

У акцији су поред запослених у Агенцији за заштиту животне средине учествовали мјештани насеља Српска, представници Градске општине Голубовци те наставници и ученици ОШ,,Владика Данило” из Српске.

Пошто је околни локалитет претходно од стране "Чистоћа" д.о.о. Подгорица очишћен од разних врста кабастог и грађевинског отпада приступило се озелењавању Српске горе са више десетина садница аутохтоних врста биљака, у првом реду храста.

Поздрављајући учеснике акције Марија Ћосовић из Агенције за заштиту животне средине, је истакла да је данас вршено озелењавање Српске горе аутохтоним садницама, на начин што је вршено пресађивање из прегустога склопа вегетације храстова на зоне које су опожарене и девастиране.

 - Наводећи даље да је на овоме мјесту храст, аутохтона вегетација која је од изузетног значаја за биодиверзитет - додала је она

Младен Терзић је саопштио: ,,да оваквим акцијама, иако се оне спроводе на локалу грађани и млади људи могу да подигну еколошку свијест заједнице, дајући примјер другим актерима, настојећи да их мотивишу како би се они даље организовали и укључили у сличне акције, тј. како би средили бар дјелић своје животне средине, изражавајући наду да ће се са оваквом праксом наставити и убудуће ”.

Реализацијом поменуте активности, како истичу, настојало се дати допринос очувању природе у нашој земљи, допринијети општој еколошкој едукацији, те подизању еколошке свијести свих социо-узрасних категорија становништва.

Агенција за заштиту животне средине ће, како истичу, и у будуће наставити да реализује и подржава овакаве и сличне пројекте, а све у циљу промоције и афирмације животне средине у Црној Гори, уз подсјећање да се поменута активност реализује у оквиру кампање: ,, За љепшу и здравију Црну Гору” .

Акција која је била еколошког и едукативног карактера, подржана је и од стране Министарства екологије,просторног планирања и урбанизма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:21