Vladimir Božović i Milan Gazdić / - UCG
21/07/2023 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UCG i Agencija za zaštitu životne sredine strateški partneri u primjeni zelene agende

Rektor Božović je naveo da su, kao društveno odgovorne institucije, Univerzitet i Agencija usmjerene ka istom cilju: realizaciji konkretnih akcije za kreiranje zdravijeg okruženja i podizanja svijesti o značaju očuvanja životne sredine

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sastao se danas sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Milanom Gazdićem radi razmatranja dalje strateške saradnje i iskaza zahvalnosti za podršku koju je ova institucija pružila Univerzitetu u dosadašnjoj primjeni zelene agende.

Kako je saopšteno sa UCG-a, rektor Božović je naveo da su, kao društveno odgovorne institucije, Univerzitet i Agencija usmjerene ka istom cilju: realizaciji konkretnih akcije za kreiranje zdravijeg okruženja i podizanja svijesti o značaju očuvanja životne sredine. Ta akcija i saradnja evidentna je bila u izgradnji univerzitetskog parka u Podgorici, koji na više od 30.000 kvadrata zelennog prostora, sada predstavlja pluća grada.

- Sve više je evidentna potreba da univerziteti iskoče iz amfiteatara u život zajednice te da stručnošću i znanjem nastoje da riješe konkretne probleme, kazao je Božović.

On je naveo brojne primjere sve veće upotrebe vještačke inteligencije u oblasti zaštite životne sredine te da je uvjeren da bi se, razmjenom potreba Agencije i znanja istraživača sa tehničkih fakulteta moglo doći do korisnih rješenja.

- On je dodao i da se na Univerzitetu intenzivno radi da izradi i realizaciji projekata energetska efikasnost zgrada, pa čak i saradnje u oblasti obnovljive energije, navodi se u saopštenju.

Direktor Gazdić je ukazao da su u Agenciji više nego otvoreni za za ekspertizu i ideje koje dolaze sa Univerziteta, te da su posebno zainteresovani za izradu i prijavu zajedničkih projekata u domenu zaštite životne sredine.

- On je podsjetio da Agencija sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore realizuje projekat „Stablo znanja“, koja podrazumijeva da svi studenti koji diplomiraju na bilo kojem nivou studija mogu da, iz fonda sadnica Agencije, zasade svoje stablo, dodaje se u saoptenju.

Na sastanku su se usaglasili da bi mogući vidovi saradnje mogli biti u okviru prijava za zajedničke projekte.

- U ime zahvalnosti Univerziteta Crne Gore za dosadašnju podršku Agencije za zaštitu životne sredine u zelenim aktivnostima, a pogotovo u izgradnji nedavno otvorenog studentskog parka, rektor Božović je uručio zahvalnicu direktoru Gazdiću, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

30. april 2024 20:23