Skadarsko jezero, ilustracija / - Dan arhiva
28/03/2024 u 11:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UIP: Sumnjaju da mrlja na Skadarskom jezeru potiče od naftnih derivata

Ekološki i inspektori za vode kontrolisali su na Skadarskom jezeru mrlju za koju se sumnja da potiče od naftnih derivata, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) dodajući da je uzorak poslat na analizu u Hidrometeorološki zavod.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da su ekološki i inspektori za vode u srijedu (27. mart), nakon obavještenja pomoćnika direktorice, da se na Skadarskom jezeru pojavila mrlja-nečistoća nošena vodenom strujom, izvršili terensku kontrolu površinskih voda jezera.

Kako se dodaje, kontrolisali su lokalitet ispod mosta Tanki rt i desnog kraka ušća Morače u jezero.

Navodi se da su vodu kontrolisali u saradnji sa zaposlenim nadzornicima Nacionalnog parka Skadarskog jezera.

- Terenskom kontrolom koja je obavljena plovilom Nacionalnog parka Skadarsko jezero (NPSJ) zapažena je mrlja sa neodređenim tragovima primjesa organskog materijala, polena i prašine i, kako se sumnja, otpadnih voda - kaže se u saopštenju.

Iz UIP su rekli da se mrlja prostire u dužini od nekoliko stotina metara i različite je širine, u rasponu od pet-šest metara, a na pojedinim mjestima širina iznosi i više desetina metara.

- Neposrednim uvidom na licu mjesta ne može se sa sigurnošću tvrditi da se radi o naftnim derivatima, s toga je u saradnji sa Hidrometeorološki zavod uzet uzorak kako bi se izvršile potrebne analize - navodi se u saopštenju UIP-a.

Oni su naveli da će situacija na terenu pomno biti praćena u saradnji sa službom NPSJ, i da će o svim naknadnim nalazima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:20