Klimatske promjene / - NASA
05/06/2024 u 20:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

UN upozorio na ozbiljne i nepovratne posljedice: Spriječimo "klimatski pakao"

Svaki od posljednjih 12 mjeseci bio je najtopliji u istoriji u poređenju s istim mjesecima prethodnih godina.

Ovo je saopštila EU služba za praćenje klimatskih promjena, dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao na hitne mjere kako bi se spriječio "klimatski pakao".

Prema evropskoj službi "Kopernik", prosječna globalna temperatura u periodu od 12 mjeseci do kraja maja bila je 1,63 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka, što je najviše od početka vođenja evidencije 1940. godine.

Ovaj prosjek ne znači da je svijet premašio prag globalnog zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa na nivou kalendarske godine. Naučnici upozoravaju na ozbiljnije i nepovratne posljedice po klimu ako se to dogodi.

Gutereš: Planeta doživjela sezonu ključanja

U posebnom izvještaju, Svjetska meteorološka organizacija navodi da sada postoji 80 odsto šanse da će bar jedna od narednih pet godina imati prosječnu temperaturu koja će privremeno premašiti predindustrijski nivo za 1,5 stepeni.

Komentarišući ove nalaze, generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je da svijet brzo ide u pogrešnom smjeru i udaljava se od stabilizacije klimatskog sistema.

- Tokom 2015. godine, šansa za takvo narušavanje bila je blizu nuli - izjavio je Gutereš povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Pozvao je na smanjenje globalne proizvodnje i upotrebe fosilnih goriva za 30 odsto do 2030. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 01:31