Huan Santander / - DUSKO MILJANIC 81000 PODGORICA
24/01/2023 u 13:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Unicef: Hitno obezbijediti novac za nove školske i predškolske objekte

U svijetu se danas obilježava 24. januar - Međunarodni dan obrazovanja

Crna Gora treba hitno da obezbijedi novac za finansiranje novih školskih i predškolskih objekata, kao i za adekvatno opremanje svih škola novim tehnologijama, poručeno je iz predstavništva Unicefa u Podgorici.

U svijetu se danas obilježava 24. januar - Međunarodni dan obrazovanja.

Unicef je tim povodom uputio globalni poziv na hitne investicije u obrazovanje svakog djeteta i upozorio lidere javnog i privatnog sektora da će se kompanije i javni sektor ubrzo suočiti s manjkom obrazovane radne snage ako se ne posvete krizi u obrazovanju.

Iz te međunarodne organizacije podsjetili su na ključne nalaze nedavno predstavljene Analize sektora obrazovanja 2015‒2020, koja je pokazala da je dvoje od troje djece u Crnoj Gori u osnovnim školama s nedovoljnom infrastrukturom i da je u prosjeku 16 učenika na jedan kompjuter u osnovnim i srednjim školama.

Analiza je pokazala da svaki četvrti nastavnik pohađa programe za profesionalni razvoj i da djeca koja rastu u siromaštvu u mnogo manjem broju idu u vrtić, osnovnu i srednju školu u odnosu na svoje vršnjake.

Šef predstavništva Unicefa u Podgorici Huan Santander kazao je da je Međunarodni dan obrazovanja dan poziva na akciju.

"Crna Gora hitno treba da obezbijedi novac za finansiranje novih školskih i predškolskih objekata, kao i za adekvatno opremanje svih škola novim tehnologijama", poručio je Santander.

Prema njegovim riječima, veće ulaganje u kontinuirano stručno usavršavanje svih nastavnika neophodno je ako Crna Gora želi da postigne bolji kvalitet obrazovanja.

“Konačno, za smanjenje siromaštva u Crnoj Gori mora se pružiti kvalitetno obrazovanje svoj djeci iz siromašnih porodica, romskoj i djeci sa smetnjama u razvoju i to od prvih godina života,” istakao je Santander.

Osim Unicefa, Ministarstvo prosvjete i nevladine organijzacije Prosvjetna zajednica i Udruženje Roditelji pozvali su da se investicijama u obrazovanje daju prioriteti.

Iz Ministarstva prosvjete su istakli da je Crna Gora obrazovanje stavila u prvi plan.

Oni su poručuju da ih u narednom periodu očekuje izrada ključnog dokumenta ‒ sveobuhvatne strategije za reformu obrazovanja.

“Koja će ukazati da smo spremni za hrabre akcije kako bismo imali bezbjedno i zdravo okruženje za učenje, bolji ishod učenja, osnažene nastavnike i njihov unaprijeđeni ekonomski i društveni status, iskoristili digitalnu revoluciju u korist javnog obrazovanja i pravednije i efikasnije ulagali u obrazovanje”, naveli su iz Ministarstva.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović ukazao je da je, kroz partnerstvo s Evropskom investicionom bankom, Centralnom bankom Savjeta Evrope, KFW bankom i Američkom ambasadom u Crnoj Gori, Ministarstvo već obezbijedilo novac za finansiranje izgradnje devet novih vrtića i četiri osnovne škole.

Kako je naveo, obezbijeđen je i novac za poboljšanje energetske efikasnosti desetina srednjoškolskih, osnovnoškolskih i objekata predškolskih ustanova.

“Dodatnih 11 miliona eura za ovu svrhu Ministarstvo je obezbijedilo od Zapadnobalkanskog investicionog okvira i multilateralnih donatora”, rekao je Vojinović i poručio da će resor kojim rukovodi nastaviti da radi na hitnom obezbjeđivanju sredstava za reformu obrazovnog sektora i u budućnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:36