Unicef poziva da nastavnici budu u srcu reforme obrazovnog sistema / - DUSKO.MILJANIC@GMAIL.COM+3826767
05/10/2024 u 09:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Unicef: Kroz podršku nastavnicima do kvalitetnog obrazovanja

Na Svjetski dan nastavnika, koji se danas proslavlja, Unicef poziva da nastavnici budu u srcu reforme obrazovnog sistema, jer su oni temelj kvalitetnog obrazovanja.

− Da bi se postigao visok kvalitet obrazovanja, neophodno je da nastavnička profesija postane prestižna i da tako privuče najbolje đake koji žele da se njoj posvete, kao i da tokom studija budući nastavnici dobijaju relevantne treninge za taj posao. Takođe, ključno je da se svim nastavnicima, širom zemlje, u kontinuitetu pružaju treninzi na razne teme − poručio je šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Mikele Servadei

image
- Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.+3826767

Analiza sektora obrazovanja 2015−2020, koja je sprovedena uz podršku Unicefa, pokazala je da tek svaki četvrti nastavnik pohađa programe za profesionalni razvoj. Ona je ukazala i na potrebu da se poboljša stručno usavršavanje nastavnika tako što će njihove studije pružiti primjenjivije znanje za savremenu nastavnu praksu. Takođe, ova analiza ukazuje da je neophodno obezbijediti učinkovitu školsku praksu u okviru inicijalnog obrazovanja nastavnika i svim nastavnicima omogućiti pristup mjerodavnijim kursevima za njihov profesionalni razvoj.

Na osnovu nalaza ove analize, Unicef i EU podržavaju Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija da razvije novu Strategiju reforme obrazovnog sistema za period 2025−2035. 

− Da bi obrazovna reforma bila uspješna, neophodno je da u njenom razvoju, sprovođenju, praćenju i procjeni uspješnosti aktivno učestvuju sve zainteresovane strane, a posebno nastavnici, roditelji i učenici − istakao je Servadei nakon susreta s učenicima i nastavnicima u Osnovnoj školi „Njegoš” u Spužu − povodom Svjetskog dana nastavnika.  

image
- Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.+3826767

Tom prilikom nastavnici u ovoj školi podijelili su svoje preporuke za reformu obrazovnog sistema. 

− Za bolji kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori neophodna je bolja saradnja između roditelja i nastavnika − poručila je Dušanka Samardžić, nastavnica u OŠ „Njegoš” u Spužu.

Kako bi iz ugla učenika ukazali koliko je važna uloga nastavnika u pružanju kvalitetnog obrazovanja, kao i u razvoju djeteta, Unicefovi mladi reporteri danas počinju kampanju na društvenim mrežama sa pričama o njihovim najboljim nastavnicima. 

− Imala sam period kada sam se osjećala usamljeno i ranjivo upravo zbog vršnjačkog nasilja koje sam doživljavala u školi. Imala sam sreću da uz sebe imam profesoricu koja je bila moj oslonac. Njene riječi podrške su me ohrabrile da ne odustajem od školovanja − ispričala je Jasmina Beriša, mlada reporterka Unicefa Crne Gore, u njenoj poruci na TikToku povodom Svjetskog dana nastavnika. 

Đeka ugostio Servadeija: Intezivnija saradnja sa UNICEF-om za dobrobit djece i mladih

Marko Zečević, jedan od mladih reportera Unicefa, sjeća se najbolje nastavnice po tome što ga je učila da razmišlja svojom glavom i da bude kosmopolita. 

Svjetski dan nastavnika obilježava se 5. oktobra svake godine kako bi se slavio doprinos svih nastavnika širom planete. To je i prilika da se podsjeti na njihovu ključnu ulogu u obrazovnom sistemu, razvoju svakog djeteta i ostvarivanju prava na obrazovanje svake djevojčice i svakog dječaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 09:32