/ - UPSUL
08/04/2024 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UPSUL će dobiti nova opremu za traganje i spasavanje na moru

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) dobiće novu i vrijednu opremu koja ima za cilj unapređenje sistema traganja i spasavanja na moru u slučaju nesreće ili ozbiljne nezgode.

To je dogovoreno na sastanku vršioca dužnosti Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Harisa Husića sa v.d. direktorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Ivanom Šćekićem. Riječ je o donaciji ACV-a, po osnovu Sporazuma iz 2017. godine između ove dvije institucije, a koji se odnosi na saradnju i unapređenje Sistema traganja i spasavanja (SAR) na moru.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora UPSUL-a za sigurnost na moru Žarko Lukšić i Aleksandar Vuković iz sektora finansija ACV-a.

- Zahvaljujući donaciji, koja između ostalog podrazmijeva nove spasilačke prsluke, kompresor za punjenje ronilačkih cilindara, radio uređaje za komunikaciju sa vazduhoplovima, kao i specijalnu ličnu opremu za spasioce, tragače i operatere, unaprijediće se operativna spremnost zaposlenih u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, koji su i u prethodnom periodu prepoznati po adekvatnim i brzim odgovorima na sve incidentne situacije. Donaciju će UPSUL iskoristi da dodatno unaprijedi i nadogradi sistem traganja i spasavanja na moru u slučaju nesreće ili ozbiljne nezgode vazduhoplova, navodi se u saopštenju UPSUL-a.

Ističu da ACV svake godine donira vrijedna sredstva UPSUL-u namijenjena Sistemu traganja i spasavanja, a koje se Crna Gora dobija od  Evropske organizacija za bezbjednost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL), shodno broju preleta preko vazdušnog prostora Crne Gore.

- Takođe, UPSUL će sredstva iskoristiti i za oragnizaciju obuke zaposlenih u dijelu traganja i spasavanja na moru, odnosno spasilaca. Zaposleni u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama sa kolegama iz  Agencije za civilno vazduhoplovstvo diskutovali su i o unapređenja SAR sistema na Skadarskom jezeru i jačanju uvezivanja svih nadležnih dražvnih organa, navode iz UPSUL-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:24