Nagrada Oktoih / - FOTO: MPNI
17/01/2024 u 15:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uručene nagrade: Kalaj i Vujačić dobitnici Oktoiha za 2023. godinu

Iz MPNI podsjećaju da Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda

Na svečanosti povodom dodjele Državne nagrade “Oktoih”, koja je održana danas u Vili Gorica u Podgorici, ministarka prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) Anđela Jakšić Stojanović, uručila je nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda, prof. dr Davidu Kalaju sa Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici i Ani Vujačić, nastavnici fizike u JU Gimnazija „Stojan Cerović“ u Nikšiću.

- Upravo je danas jedan od onih dana kada slavimo one pojedince i događaje koji su obilježili našu istoriju, kulturu i tradiciju, one koji su u doba velikih društvenih i političkih neprilika, pod najezdom velikih sila, krvne osvete, nemaštine i gladi uspostavili temelje pismenosti i borili se za slobodu uma i duha, za znanje, za to da postanemo i ostanemo dio Evrope i svijeta - navela je ministarka Jakšić- Stojanović ističući da „danas slavimo i sve one koji su u tom duhu nastavili prosvetiteljsku misiju, one koji obrazuju i vaspitavaju našu djecu, one koji svojim primjerom pokazuju da ne postoji ljepši i plemenitiji poziv od poziva prosvjetnog radnika˝.

Ona je uputila srdačne čestitke profesorici Vujačić i profesoru Kalaju, uz uvjerenost da su svojim dosadašnjim radom i ostvarenim rezultatima zaslužili ovo značajno priznanje i da će svojim primjerom podstaći mnoge mlade ljude da krenu njihovim stopama.

- Danas, više od pet vjekova kasnije, vjerujem da se svi pitamo jesmo li dostojni ovog monumentalnog nasljeđa i jesmo li spremni da nosimo ovu vrijednu luču znanja koja nam je ostavljena u amanet. Sa ovog mjesta, nikad sigurnija u to što govorim, poručujem vam da jesmo. Uprkos brojnim izazovima iz proslosti, uprkos i onima kojima su tek pred nama, ipak činimo isto ono što su, vjekovima prije nas, činili i Đurađ Crnojević i jeromonah Makarije – promovišemo i slavimo znanje, trudeći se da promišljamo dublje i vidimo dalje, da oslobodimo i misao i duh ali i otvorimo srce - kazala je Jakšić Stojanović.

 -U ime žirija i u svoje lično ime čestitam dobitnicima i vjerujem da će im ova nagrada biti podstrek da nastave sa kvalitetnim radom, a ujedno biti i svijetli primjer svima onima koji su svoju radnu karijeru posvetili obrazovanju i vaspitanju naše djece - saopštio je predsjednik žirija, prof. dr Milivoje Radović.

Ovogodišnji dobitnik Državne nagrade Oktoih, prof. dr David Kalaj kazao je da ovo priznanje ima poseban značaj za njega i da predstavlja ne samo lično i profesionalno postignuće, već i veliku motivaciju za dalji rad, razvoj i ostvarivanje izvanrednih rezultata.

- Nagrada Oktoih je najznačajnija u nizu njegovih nagrada jer promoviše obrazovanje, a u njegovom slučaju, promoviše matematiku kao fundamentalnu nauku, ali i kao disciplinu koja omogućava usvajanje temeljnih znanja i principa, neophodnih za razvoj kognitivnih vještima i pripremu pojedinaca za izazove savremenog društva - kazao je Kalaj.

- Nagrada Oktoih ima poseban značaj za mene, jer sam cijelu profesionalnu karijeru vezala za ovu zahtjevnu i tešku djelatnost, koja predstavlja jedan od najznačajnijih stubova svakog zdravog društva, usmjerenog na razvoj zasnovan na znanju - saopštila je nastavnica Ana Vujačić, posebno ističući da pripadnost zajednici koja teži kontinuiranom unapređenju sistema obrazovanju i koja prepoznaje i stimuliše one koji aktivno doprinose ovom procesu, jeste posebna čast i privilegija.

Iz MPNI podsjećaju da Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda.

Do sada, kako ističu, nagradu je dobilo oko 140 pojedinaca i 65 ustanova.

Stručni žiri za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ za 2023. godinu je nakon detaljnog razmatranja i vrednovanja pristiglih prijedloga, u skladu sa Pravilnikom o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijma, odlučio da se državna nagrada „Oktoih“ dodijeli prof. dr Davidu Kalaju sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Podgorica, Univerzitet Crne Gore i Ani Vujačić, nastavnici fizike u JU Gimnazija „Stojan Cerović“ Nikšić.

- Odluka je donijeta na osnovu broja bodova u skladu sa Pravilnikom - poručuju iz resora.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:12