Ilustracija / - FOTO: UPRAVA ZA GAZDOVANJE šUMAMA I LOVIšTIMA
08/08/2024 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uspješne akcije službenika Uprave u sprečavanju bespravnih sječa

U prethodnim nedeljama Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je nastavila sprovođenje niza uspješnih akcija u cilju sprečavanja bespravnih radnji u šumama u nekoliko područnih jedinica.

- Naime, u Područnoj jedinici Bijelo Polje, službenik Uprave za gazdovanje šumama i lovištima obilaskom terena zatekao je D.G. u bespravnoj sječi u mjestu Kljunača, o čemu je obavjestio Upravu policije i vještaka šumarske struke, koji su izašli na lice mjesta i prikupili dokaze protiv istog i preuzeli slučaj u dalju nadležnost i postupanje - navodi Uprava za gazdovanje šumama i lovištima.

Takođe, zajedničkom uspješnom akcijom službenika Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove u Područnoj jedinici Bijelo Polje od Z.Š. i D.R. je uspješno privremeno oduzeta određena količina ogrijevnog drveta u ćokovima, za koje ova lica nisu posjedovala valjanu dokumentaciju, nakon čega je od strane šumarskog inspektora Z.Š. i D.R. izrečen prekršajni nalog. U istom periodu, naši službenici u Područnoj jedinici Podgorica su tokom kontrola terena i prometa drvnih soritmenata zaustavili vozilo natovareno ogrjevnim drvetom, za koje vozač G.B. nije imao valjanu dokumentaciju. Slučaj je takođe prijavljen policiji, koja je dalje preduzela radnje iz svoje nadležnosti, navodi Uprava za gazdovanje šumama i lovištima.

U Područnoj jedinici Berane, u večernjim satima 6. avgusta službenici su dobili dojavu o bespravnoj sječi u Gazdinskoj jedinici Jelovica, nakon čega su uz podršku dežurnog inspektora OB Berane, na lokalitetu Torište primjetili kamion bez registarskih oznaka sa bespravno posječenim bukovim drvetom, koji se kretao u pravcu Berana.

- Zajedničkom akcijom su pristupili pripremljenoj pratnji kamiona sa bespravnim ogrjevnim drvetom, koji se zaustavio u selu Lužac i parkirao u garaži na privatnom posjedu. Nakon toga, naši službenici su organizovali noćno čuvanje lokacije, a narednog jutra oko 11 časova kamion pod utovarom je izašao iz garaže i otišao kroz selo. Naši službenici su o tome izvjestili inspektora OB Berane u cilju preduzimanja aktivnosti od strane policije, međutim inspektor je izvjestio rukovodioca Područne jedinice Berane da je u ovom slučaju nažalost zatajila i policija i šumarski inspektor, koji nisu reagovali niti preduzeli aktivnosti iz svojih nadležnosti u ovom slučaju. Očekujemo u skorijem periodu da će neko od nadležnih organa reagovati, obzirom da je poznato lice koje je vlasnik predmetnog kamiona i posjeda na kojem se nalazi predmetna garaža - ističe Uprava za gazdovanje šumama i lovištima.

Nadaju se da se ovakvi propusti od strane nadležnih organa više neće ponavljati, posebno ne u Beranama, u kojima su državne šume najugroženije od strane organizovanih šumokradica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 11:04