/ Foto: USSCG
16/12/2022 u 13:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

USSCG i SSCG: Očekujemo da Skupština po hitnom postupku pristupi izmjeni Zakona o radu

Zatečeni smo saznanjem da Vlada Crne Gore na juče održanoj sjednici nije razmatrala tekst novog Opšteg kolektivnog ugovora, navodi se u dopisu

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Savez sindikata Crne Gore (SSCG) dostavili su inicijativu za hitno donošenje Zakona o radu, predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i svim poslaničkim klubovima i nezavisnim poslanicima.

- Zatečeni smo saznanjem da Vlada Crne Gore na juče održanoj sjednici nije razmatrala tekst novog Opšteg kolektivnog ugovora (u daljem tekstu: OKU). Ovo posebno iz razloga što je tekst novog OKU-a usaglašen na nivou socijalnih partnera, da je prošao sve unutrašnje procedure (Sekretarijat za zakonodavstvo, Komisija za ekonomsku politiku, Ministarstvo prosvjete...) i da smo bili informisani da je isti stavljen na dnevni red jučerašnje sjednice Vlade Crne Gore, navode u saopštenju.

Ističu da se više od dvije i po godine vodi dijalog o tekstu novog OKU-a.

- O istom je na nivou socijalnih partnera dva puta postignut kompromis. Prvi put 16.11.2022. godine kada smo se sa usaglašenim tekstom zajedničkim dopisom obratili ministru rada i socijalnog staranja, drugi put 13.12.2022. godine kada smo, na sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta, postigli dodatne kompromise na inicijativu privrede. No, i pored svega navedenog, neočekivano smo dovedeni u situaciju da vam se u veoma kratkom roku za postupanje treći put obraćamo kako bi zaštitili minimum prava zaposlenih koja su definisana OKU-om, piše u dopisu.

Budući da se radi o jednom od najznačajnijih akata za svijet rada, iz sindikata se nadaju se da će Skupština podržati Inicijativu dvije reprezentativne nacionalne sindikalne centrale da se po hitnom postupku, a prije isteka ove godine, pristupi izmjeni Zakona o radu kako bi se produžilo važenje Opšteg kolektivnog ugovora i zaposlenima omogućilo korišćenje prava koja su na nivou socijalnih partnera bila usaglašena u predloženom tekstu novog OKU-a.

- Takođe, ovim Vam se obraćamo da ovim povodom hitno primite na razgovor predstavnike dvije nacionalne sindikalne centrale, navodi se u dopisu dostavljenom predsjednici Skupštine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 07:36