фото: ПРИНТСКРИН / - фото: ПРИНТСКРИН
24/09/2021 u 08:49 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) ИЈЗ: Ковид потврда након друге дозе, на свадбама до 50 људи, дозвољена музика уживо у затвореном

Девет од десет преминулих Ковид пациjената су били невакцинисани. Сви преминули млађи од 40 година су били невакцинисани нажалост, казао је директор ИЈЗ

Влада Црне Горе усвоjила jе ажуриране епидемиолошке мjере коjе ће важити од 25. септембра до 8. октобра, саопштио jе на данашњоj конференциjи за новинаре директор Института за jавно здравље Игор Галић. Неке мjере коjе важе од сjутра су да ће на свадбама и прославама бити дозвољен боравак до 50 особа од коjих сви имаjу ковид потврде, дозвољена jе музика уживо у затвореном, а од 9. окотобра улазак у мега и хипермаркете биће дозвољен само уз ковид потврде.

Директор Института за јавно здравље Игор Галић казао је да је сваки други одрасли грађанин Црне Горе добио jе макар jедну дозу вакцине против корона вируса, а око 45 одсто jе и ревакцинисано. То jе добар резултат с обзиром на то да jе отпор према вакцинациjи у нашоj земљи  jачао годинама, што jе jасно из нпр. односа према ММР вакцини. Дjеца коjа су рођена 2016. године вакцинисана су у 90 одсто случаjева, док малишани коjи су 2019. годиште вакцинисани су у само двадесет одсто случаjева.

– Ово jе прави час да  и сви остали пунољетни грађани схвате значаj вакцинациjе против корона вируса. Нажалост, девет од десет преминулих Ковид пациjената су били невакцинисани. Сви преминули млађи од 40 година су били невакцинисани – казао је директор ИЈЗ.

Огромна већина хоспитализованих су такође невакцинисани пациjенти, додао је он.

Клинички центар Црне Горе, као што jе познато, збрињава све наjтеже пациjенте са териториjе циjеле Црне Горе. Нажалост, управо на примjеру КЦЦГ, гдjе се лиjечи преко 100 пациjената, jасно jе да корона вирус не бира жртве и да младост, сама по себи, не гарантуjе да ћете га савладати.

У КЦЦГ се лиjечи 10 пациjената од 19. до 40. године. Сви су невакцинисани. То ниjе случаjно. Ове групе наjвише оболиjеваjу и наjмање их jе вакцинисаних. У случаjу КЦЦГ, код млађих заражених пациjената jе у 40 одсто случаjева присутна гоjазност, код jедног пациjента jе установљена интолеранциjа глукозе, диjагноза диjабетеса и jедан пациjент имао jе проблем са штитном жлиjездом. Ово су, између осталих, ризичне групе. Молимо све грађане да вакцинациjом на минимум сведу ризик од тежег оболиjевања и од леталних исхода.

Уз то, jош jедном молимо да се руке редовно перу, да се увjек држи одстоjање и да се у сваком затвореном простору носе маске.

Садеjство вакцинациjе и придржавање основних мjера jе jедини пут ка превазилажењу епидемиjе.

Jош jедном позивамо грађане да се уздрже од масовног окупљања, било коjим поводом и да тако уваже своj живот, али и jавно здравље, казао је Галић.

Влада Црне Горе усвоjила jе ажуриране мjере у борби против корона вируса коjе ће бити на снази од суботе, 25. септембра до 8. октобра 2021. године.

Национална дигитална ковид потврда издаје се од друге вакцине, а за улазак у тржне центре и унутрашњост објеката национална потврда је услов за улазак у пословне центре, у објекте које се баве непрехрамбеном робом, а чија површина прелази више од 100метара квадратних, број присутних лица на свадбама и прославама ограничен је на 50.

Национална дигитална Ковид потврда издаjе се одмах послиjе друге дозе вакцине и од тог тренутка jе валидна.
(Више не мора да се чека 14 дана од комлетне вакцинациjе)

Осим за улазак у тржне центре и унутрашњост угоститељских обjеката, Национална дигитална Ковид потврда jе услов и за улазак у: пословне центре; пословне зграде у оквиру коjих послуjу више од три привредна субjекта;
обjекте коjи се баве трговином непрехрамбене робе, а чиjа површина прелази више од  1.000 метара квадратних.
Власници, корисници и управљачи ових обjеката дужни су да врше контролу и одреде одговорну особу за поштовање ове мjере.

Броj присутних лица на свадбама и другим приватним прославама коjе се организуjу у угоститељским обjектима, уз посjедовање Националне дигиталнеКовид  потврде, ограничава се на 50 – и у случаjу да се церемониjа одржава на тераси или у башти, или у унутрашњости угоститељских обjеката.
Дозвољава се извођење музике уживо у унутрашњости угоститељских обjеката уз обавезу да сви запослени, музичари и гости посjедуjу Националну дигиталну потврду.
Подсjећамо, Национална дигитална Ковид потврда jе валидна само уколико лице испуњава jедан од прописаних услова:

Да jе лице у цjелости вакцинисано, независно од тога колико jе дана прошло од ревакцинациjе;
Да особа посjедуjе негативан ПЦР тест на ЦОВИД-19 коjи ниjе стариjи од 72 сата или позитиван ПЦР тест коjи jе стариjи од 14 и ниjе стариjи од 180 дана;
Да особа посjедуjе негативан брзи антигенски тест коjи ниjе стариjи од 48 сати.

Од 9. октобра потврда услов и за мега и хипермаркете

Ово jе прилика да наjави да ће за 14 дана, дакле од 9. октобра, Национална дигитална Ковид потврда бити неопходна и за улазак у обjекте коjи се баве продаjом и прехрамбених производа, а коjи имаjу површину од хиљаду и више метара квадратних. 

Директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић казала је да опада броj пациjената на болничком лиjечењу.

Она је истакла да се у Црноj Гори тренутно се на болничком лиjечењу налази 377 ЦОВИД пациjената.

Наjвећи броj пациjената jе смjештен у Клиничком центру Црне Горе - њих 113. Ово jе наjнижи броj хоспитализованих у наjвећоj црногорскоj болници у посљедњих мjесец. На респираторима jе 13 пациjената. Њих 11 су невакцинисани. И ова чињеница одражава општи пресjек коjи показуjе да невакцинисани пациjенти у око 90 одсто случаjева завршаваjу у болницама и имаjу теже облике болести.

У Бару се лиjечи 49 пациjената.

У Пљевљима 42.

У Биjелом Пољу 26.

У Беранама 38.

У Котору 37.

У Никшићу 21.

У брезовику 51.

Радуловић је казала да се може примиjетити да , на приморjу значаjно опада броj пациjената коjима jе потребно болничко лиjечење. У паду jе и броj хоспитализованих и у Подгорици и на сjеверу, при чему jе у овим градовима та тенденциjа спориjа.

Директорица КЦЦГ је казала да се придружуjе апелу Института за jавно здравље и замолила грађане да се у времену пред нама уздрже од масовног окупљања на jавним мjестима у мjери у коjоj jе то могуће.

Директор Дома здравља Подгорица Данило Jокић саопштио jе да се у протеклом двомjесечном периоду региструjе постепени раст хоспитализованих пациjената, као и броj пациjената коjи се на дневном нивоу збрињаваjу у заjедници.

– Сваког дана генеришу се нови докази коjи потврђуjу да jе само за лиjеченjе пациjената са среднjом клиничком сликом потребно администриранjе терапиjе коjа подразумиjева антибиотике, кортикостероиде и антикоагулантску терапиjу. Будући да у Подгорици имамо сконцентрисано готово 30% становника, у консултациjама унутар ЦОВИД Комисиjе и оперативног тима за клинички менаџмент коjим руководи директорица Љилjана Радуловић, договорили смо да ЦОВИД пациjенти за коjе специjалиста проциjени да jе потребно уклjуцити антибиотике, кортикостероиде, ова терапиjа ће бити jеднократно или двократно администрирана под надзором специjалисте – рекао jе Jокић.

Пациjентима с блажим обликом, како jе рекао, препоручуjе се симптоматско лиjеченjе, попут антипиретика за повишену температуру и бол, адекватна исхрана, витамини и одговараjућа рехидратациjа.

– Пациjентима с блажим обликом Ковид-19 не препоручуjе се антибиотска терапиjа или профилакса. Не користити антибиотике рутински – рекао jе Jокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 16:58