Andrija Vasiljević / - RTNK
24/01/2024 u 13:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vasiljević: Nikšić će prvi u Crnoj Gori imati Centar za autizam

U Centru za autizam pružale bi se psihoterapeutske usluge, savjetovanje roditelja, a Vasiljević kaže da bi osobe sa autizmom te usluge u Centru dobijale i vikendom

Izgradnja Centra za autizam u Nikšiću projekat je koji je inicirao predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, a čija realizacija se očekuje u ovoj godini.

Andrija Vasiljević iz Službe za saradnju i poslove predsjednika i informisanje Opštine Nikšić za RTNK je kazao da je preduslov za početak gradnje Centra za autizam rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

- Kovačević je u prvoj godini svog mandata ukazao na potrebu otvaranja ovakve ustanove u našem gradu i u toj godini predao je projekat Centar za autizam, a sjedište Centra bi se nalazilo u Ozrinićima, kod nekadašnje škole. Više puta se obraćao Vladi, Ministarstvu finansija, odnosno slat je zvanično zahtjev kako bi se ustupilo to zemljište na privremeno korišćenje za ovu namjenu - rekao je Vasiljević u emisiji „Naše jutro“ Televizije Nikšić.

Realizacijom projekta Nikšić bi bio prvi grad u Crnoj Gori koji bi imao Centar za autizam. Vasiljević je istakao da bi projekat imao - Prva faza projekta podrazumijevala bi i fokusirala bi se isključivo na omladinu i djecu iz našeg grada, a kako bi vrijeme teklo terapeutske usluge bi se proširile i na susjedne gradove naše opštine. Krajnji cilj jeste da bi ta ustanova, prva tog tipa u Crnoj Gori, dobila regionalni karakter - objasnio je Vasiljević.

U Centru za autizam pružale bi se psihoterapeutske usluge,  savjetovanje roditelja, a Vasiljević kaže da bi osobe sa autizmom te usluge u Centru dobijale i vikendom.

- Takođe, za naredni period planira se i mogućnost stalnog boravka za osobe sa autizmom ako njihovi roditelji ili staratelji ne bi mogli da brinu o njima - kazao je Vasiljević.

Kovačević je prije dva mjeseca  o izgradnji Centra za autizam u Nikšiću razgovarao sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija Anđelom Jakšić Stojanović, a Vasiljević kaže da je planiran sastanak i sa ministrom zdravlja dr Vojislavom Šimunom.

Podršku izgradnji Centra za autizam u Nikšiću najavila je predstavnica danske Fondacije „Margit Nielsens“ Anastasija Bang koja je nedavno o tome razgovarala sa Kovačevićem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:24