Vaskularni hirurg Hakki Tankut Akay u radnoj posjeti Kliničkom centru / - FOTO: KLINIčKI CENTAR
28/06/2023 u 10:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vaskularni hirurg Hakki Tankut Akay u radnoj posjeti Kliničkom centru

Radulović je naglasila da naša ustanova i crnogorski zdravstveni sistem godinama unazad ostvaruje uspješnu saradnju sa zdravstvenim institucijama iz Turske, te je ovo prilika da se ona proširi i u oblasti vaskularne hirurgije.

Eminentni turski vaskularni hirurg Hakki Tankut Akay, načelnik Odjeljenja za kardiovaskularnu hirurgiju Univerziteta Baškent, predsjednik Azijskog udruženja za vaskularnu hirurgiju, član Odbora Evropskog udruženja vaskularne hirurgije i član Američkog hirurškog društva, u okviru trodnevne radne posjete crnogorskim zdravstvenim institucijama, posjetio je juče i Klinički centar Crne Gore (KCCG).

Nakon sastanka sa direktoricom, dr Ljiljanom Radulović i medicinskim direktorom KCCG, doc. dr Zoranom Terzićem, prof. dr Akay, sa saradnikom Hamurkaroglu Tuncom, obišao je Centar za vaskularnu hirurgiju, Kliniku za neurologiju, Kliniku za kardiologiju, Odjeljenje za endokrinologiju i Odjeljenje centralne intenzivne terapije.

Tokom posjete, navodi se, osim obilaska pacijenata i upoznavanja sa radom naše ustanove a posebno navedenih jedinica, prof. dr Akay vršio je skrining i kontrolne preglede pacijenata u KCCG. Pored pregleda i uzimanja anamneze, on je pacijentima mjerio krvni pritisak, indeks skočnog zgloba, kao i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta.

Sa kolegama je u Centru za vaskularnu hirurgiju, osim upoznavanja sa zdravstvenim stanjem trenutno hospitalizovanih pacijenata, razmijenio i informacije iz domena vaskularne hirurgije.

Direktorica dr Radulović je, zahvaljujući se na posjeti prof. dr Akaya našoj ustanovi, istakla da KCCG veliku pažnju posvećuje međuinstitucionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Naglasila je da naša ustanova i crnogorski zdravstveni sistem godinama unazad ostvaruje uspješnu saradnju sa zdravstvenim institucijama iz Turske, te je ovo prilika da se ona proširi i u oblasti vaskularne hirurgije.

- Drago nam je što ste posjetili Klinički centar i Crnu Goru i uvjerena sam da ćemo ostvariti uspješnu saradnju iz oblasti vaskularne hirurgije. Iako današnja tehnologija omogućava brzi prenos informacija, ipak su posjete institucijama najbolji način da se razmijene stečena znanja i iskustva i unaprijedi profesija. Naši ljekari prate sve novine u današnjoj medicine što za rezultat ima uvođenje novih najsavremenijih procedura u liječenju svih pacijenata koji se nama obrate za pomoć. Ova posjeta je prilika da se bolje upoznamo i sa metodama liječenja pacijenata sa vaskularnom patologijom u Turskoj. Zato sam uvjerena da je današnja posjeta prvi korak za nastavak uspješne saradnje u cilju unaprjeđenja naše profesije - zaključila je dr Radulović.

Prof. dr Akay je, zahvaljujući se na gostoprimstvu prilikom posjete KCCG-u, kazao da je ovo je drugi dan radne posjete Crnoj Gori, u okviru projekta organizovanog od strane Ambasade Republike Turske i uz podršku kompanije Turkish Airlines. On je izrazio zadovoljstvo što je imamo priliku da se upozna sa radom ljekara u Crnoj Gori.

- Juče smo boravili u Bijelom Polju, a danas smo imali priliku da obiđemo vaskularno odjeljenje KCCG-a u Podgorici. Želim da izrazim zadovoljstvo sto smo imali priliku da se upoznamo sa radom naših kolega u Crnoj Gori. Osim vaskularnog odjeljenja, posjetili smo i intezivnu njegu, neurologiju, endokrinologiju, kao i kardiologiju KCCG-a. Osim same posjete, imali smo priliku i da pregledamo neke od pacijenata i na taj način uputimo doktore u jednu od metoda koju primjenjujemo u Turskoj. Uvjerili smo se u predan rad kolega u Podgorici, ali smo svjesni i činjenice da je veliki teret zdravstvenog sistema upravo na ovoj ustanovi - rekao je prof. dr Akay.

Cilj ove posjete je bio samo jedan korak ka budućoj poslovnoj saradnji i nadam se nekim novim projektima, koje možemo zajedno pokrenuti. Koristim ovu priliku da se još jednom zahvalim poštovanom Ambasadoru gdinu Baris Kalkavan-u, kompaniji Turkish Airlines, koja je podržala ovu saradnju, mom saradniku gdinu Hamurkaroglu Tunc-u, dr Melisi Spahić, kao i svim zdravstvenim ustanovama koje su omogućile da makar na kratko budemo dio zdravstvenog sistema Crne Gore i razmjenimo iskustva, istakao je prof. dr Akay.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 06:02