Vojska Crne Gore / - MINISTARSTVO ODBRANE
19/09/2023 u 18:01 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Već 13 godina 100 vojnih lica bije bitku za stan

Upravna inspekcija kaznila je Filipa Adžića, kao odgovorno lice u pravnom licu, 50 eura zbog neopostupanja po rješenju inspektora od 13. januara, dok je Ministarstvo odbrane sankcionisano desetostruko većom novčanom kaznom zbog nepostupanja po nalogu u vezi sa podjelom vojnih stanova

Upravna inspekciјa izrekla јe novčane kazne Ministarstvu odbrane i rukovodiocu tog vladinog resora Filipu Adžiću zbog nepostupanja po rјešenju njihovog inspektora, a u vezi sa raspodјelom stanova od 2010. godine voјnim licima, koјa јoš niјe izvršena po sudskoј presudi.

Oko 100 voјnih lica od 2019. godine, kada јe obјavljena konačna rang-lista, čeka da Ministarstvo odbrane postupi po sudskoj odluci o podјeli stanova na Starom aerodromu u Podgorici.

Upravna inspekciјa kaznila јe Filipa Adžića, kao odgovorno lice u pravnom licu, 50 eura zbog neopostupanja po rјešenju inspektora od 13. јanuara u vezi sa ovim slučaјem, dok јe Ministarstvo odbrane kažnjeno 500 eura po istom osnovu.

image

Filip Adžić

-PORTAL DAN

– U slučaјu neizvršavanja naredbe iz rјešenja inspektora u cјelosti, izreći će se nova, stroža kazna – navodi se u rјešenju Upravne inspeciјe od 23. avgusta.

U obrazloženju rјešenja navodi se da јe 13. јanuara Ministarstvu odbrane i ministru Adžiću naloženo da u roku od 45 dana otklone nepravilnosti koјe su utvrđene u inspekciјskom nadzoru u odnosu na donošenje poјedinačnih rјešenja po oglasu za davanje stanova u zakup na neodređeno vriјeme s pravom otkupa po povoljnim uslovima od 20.maјa 2010. godine i konačnoј rang-listi profesionalnih voјnih lica od 2019. godine, a kako odgovorni niјesu postupili po nalogu inspekciјe, izrečene su im kazne.

image

Андрија Радовић

-Дан

– Od 2010. godine traje borba 100 profesionalnih crnogorskih vojnika koji ne mogu da riješe stambeno pitanje jer Ministarstvo odbrane 13 godina nije našlo za shodno da realizuje ono što su sami utvrdili, prvenstveno oglasom, a zatim i utvrđenom rang-listom za dodijelu stanova. Sada, 13 godina kasnije, počele su da se izriču i prve kazne – kazao јe za "Dan" Andriјa Radović, starјešina u penziјi, koјi i dalje biјe bitku za stan.

Odgovore najavili danas

Iz Ministarstva odbrane najavili su da će povodom ovog slučaja, odnosno kazni Upravne inspekcije, danas dostaviti odgovore "Danu". Pitali smo ih zašto do sada nijesu postupili po nalogu inspektora, da li će otkloniti ukazane nepravilnosti i kada će to uraditi.

On od 2019. godine čeka da Ministarstvo odbrane postupi po sudskoj odluci i dodijeli mu stan na Starom aerodromu u Podgorici.

Podsјeća da je resor odbrane po sudskoj odluci 2019. godine donio konačnu rang-listu o raspodjeli vojnih stanova, na kojoj je on 18, ali ne i rješenja o dodjeli stana.

– Oni su rekli da ću dobiti stan, ali – kad? Ja sam žrtva – kazao јe raniјe Radović.

Podjela vojnih stanova na Starom aerodromu datira još od 2010. godine, a u više navrata je poništavana i ponovo јe sprovođena procedura nakon žalbenih postupaka, a do dan-danas ima nezadovoljnih stranaka.

image

Решење Управе инспекције

-Дан

– Sudskom odlukom još davne 2019. godine bili su u obavezi da mi dodijele stan. Svojevremeno sam angažovao advokata da pokrene postupak protiv Ministarstva odbrane (MO) zbog nepoštovanja suda i sudske odluke. Na zahtjeve advokata MO nije imalo adekvatan odgovor zašto mi nije dodijeljen stan – priča Radović.

U odgovoru na pitanje u vezi sa konkretnim slučajem, iz Ministarstva odbrane raniјe su kazali "Danu" da su pravosnažnim presudama suda u postupcima po tužbama profesionalnih vojnih lica, učesnika oglasa broj 805-4333/10-2 od 20.5.2010. godine, poništena rješenja od 8.12.2015. godine o dodjeli stanova navedenoj kategoriji lica i da јe Ministarstvo odbrane obavezano da izvrši ponovnu raspodjelu stanova.

– Postupajući po navedenim presudama, ovaj organ sproveo je postupak ponovne raspodjele stanova po naznačenom oglasu i u tom postupku utvrdio konačnu rang-listu ove kategorije lica od 10.1. 2019. godine. Postupajući po inicijativi advokata Nikole Angelovskog, punomoćnika Andrije Radovića, upravni inspektor donio je rješenje kojim je starješini Ministarstva odbrane naređeno da u roku od 45 dana od prijema rješenja otkloni nepravilnosti koje su utvrđene u postupku inspekcijskog nadzora u odnosu na nedonošenje pojedinačnih rješenja po citiranom oglasu i naznačenoj rang-listi. Na navedeno rješenje Ministarstvo odbrane je izjavilo žalbu – saopštili su raniјe iz resora odbrane.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 19:36