фото: ДАН / - фото: ДАН
08/01/2022 u 18:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО/ФОТО) Мојковчани одали почаст јунацима Мојковачке битке: "Они су пали да би Црна Гора и Србија живјеле"

Један од најсвјетлијих примјера жртвовања у Првом свјетском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916. године

Мојковчани су данас, седму годину заредом, одали почаст јунацима Мојковачке битке. Они су и ове године извели марш од Храма Христовог рождества до Бојне Њиве.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

- На најрадоснији хришћански празник, седме године у низу успесмо се до овог светог, крвљу натољеног мјеста да одамо почаст јунацима Мојковачке битке. Прославом стогодишњице битке почели смо један процес едукације свих наших суграђана који су сплетом околности запоставили ову славну страну историје нашега града. Велики пјесник, а још већи човјек Радован Бећировић као најмлађи преживели учесник ове битке написао је оду страдања, али и оду славе и захвалности и које су струне гусала овјековјечиле за вијек и вијекова - казао је Александар Мрдак из "НВО Мојковчани".

Поручио је да су у обавези, док има живота у њима, да чувају славно име овог града који је славу стекао жртвом наших предака.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

 - Они су пали да би Црна Гора и Србија живкјеле. Не допустимо лошим људима који ову битку проглашавају безначајном и узалудним страдањем, јер су нас наши преци сачували од ропства и даровали нам слободу. Слава им и хвала - нагласио је Мрдак.

Окупљенима се обратио и Веско Делић, који се захвалио свима јер долазе овдје седму годину заредом.

. Седам година није било лако доћи, ове године је најлакше јер смо у ослобођеној Црној Гори. Од наредне године желимо да ово обиљежавамо у још бољој организацији и да нам долазе са стране гости и да се Мојковчани окупљају у што већем броју - нагласио је Делић, који ће према многим најавама, бити будући предсједник ове општине.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Један од најсвјетлијих примјера жртвовања у Првом свјетском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Мојковачка битка је вођена 6. и 7. јануара 1916. године у околини Мојковца и њом је командовао сердар Јанко Вукотић. То је уједно била и последња војна операција Војске Краљевине Црне Горе, која 1918. године улази у састав Краљевине СХС, касније Југославије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:22