Ispuštanje otpadnih voda u rijeku Zetu / - KOD
27/07/2022 u 08:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) KOD: Mljekara „Šimšić-Montmilk“ nastavila da ispušta otpadne vode u rijeku Zetu

Organizacija KOD je nastavila da prati proces praćenja najvećih zagađivača rijeke Zete uprkos nezainteresovanosti ekološke inspekcije i organa lokalne samouprave da to isto zagađenje spriječi, navode u saopštenju

Predstavnici Organizacije KOD i Agencije za zaštitu životne sredine obišli su mjesto gdje mljekara ispušta otpadne vode u rijeku Zetu. Obilazak je urađen zajedno sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je uzeo uzorke na analizu, saopštili su iz organizacije KOD.

Shodno dobijenim rezultatima kvaliteta otpadne vode, izvršiće se dalje procesuiranje odgovornih i nadoknada počinjene štete.

- Organizacija KOD je nastavila da prati proces praćenja najvećih zagađivača rijeke Zete uprkos nezainteresovanosti ekološke inspekcije i organa lokalne samouprave da to isto zagađenje spriječi - navode u saopštenju.

Kako ističu, jedan od najvećih zagađivača, mljekara „Šimšić-Montmilk“, dobila je ekološku saglasnost od Opštine Danilovgrad koja ne definiše rokove u kojima zagađenje treba biti riješeno.

- Na taj način Opština Danilovgrad ovom privrednom društvu formalno dozvoljava da posluje i to bez mjera zaštite životne sredine, te da istu zagađuje i oštećuje, bez ikakvih zakonskih posljedica i sankcija.

image

Ispuštanje otpadnih voda u rijeku Zetu

- KOD

Razumijemo da Opština uvijek treba da podržava razvoj privrede i proizvodnje ali nikad na račun životne sredine i zdravlja mještana - saopštili su iz KOD-a.

Za njih je očekivano da je mljekara nastavila da ispušta otpadne vode u rijeku Zetu, a dokaz tome je snimak na kome se jasno vidi kako otpadne vode pune mliječnih ostataka i kiselina formiraju potok koji se direktno sliva u rijeku Zetu.

Na osnovu toga, Organizacija KOD je podnijela četvrtu inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora u vezi sa poslovanjem mljekare „Šimšić-Montmilk“ pozivajući se na Odluku kojom je rijeka Zeta proglašena parkom prirode i u kojoj je propisano da je zabranjeno ispuštanje otpadnih voda. Očekujemo da će ovaj put inspekcija postupiti prema Zakonu i zabraniti vršenje bilo koje radnje kojom se ugrožava životna sredina.

- Inspekcija je do sada imala više prilika da uradi svoj posao ali ipak rezultati izostaju. Nečinjenjem i nedjelovanjem, inspekcija ne postiže ni cilj ni svrhu inspekcijskog nadzora jer zagađenje i dalje postoji. 

Ovih dana smo svjedoci rekordnih visina temperatura i umjesto da uživamo u rijeci Zeti, mnogi građani je svjesno izbjegavaju znajući količinu otpadnih voda koje se u njoj ispuštaju - saopštili su iz KOD-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 07:46