Miloš Konatar / - MREžA X
12/04/2024 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Konatar: Povećati dječiji dodatak za 50 odsto od januara 2025. godine

Poslanički klub Građanskog pokreta URA danas je u skupštinsku proceduru predao izmjene Zakona o socijalnoj dječjoj zaštiti kojima predlažu povećanje dječjih dodataka za 50 odsto.

To je na konferenciji za medije saopštio poslanik ovog pokreta Miloš Konatar. 

- Predlažemo da osnovni iznos dječjeg dodatka, umjesto do sadašnjih 30 eura, bude 45 eura. Da za korisnike materijalnog obezbeđenja, umjesto do sadašnjih 44 eura, bude 66 eura, a da za djecu korisnike lične invalidnine i djecu bez roditeljskog staranja, umjesto do sadašnjih 60 eura, bude 90 eura. Smatramo da je ovo vrlo nužna i potrebna mjera, imajući u vidu kontinuirani rast cijena u Crnoj Gori, saopštio je Konatar.

Upravo je, kaže Konatar, glavni razlog zašto traže veće dječje dodatke opšti porast cijena u Crnoj Gori u poslednje tri godine.

- Neke cijene porasle za preko 100 odsto. Dakle imamo opšti rast cijena i zbog toga što je u poslednje tri godine zbog ovog rasta cijena prilično devalvirala vrijednost dječjih dodataka koje smo propisali 2021. godine. Zato URA predlaže da se svi iznosi dječjih dodataka u Crnoj Gori povećaju za 50 odsto, naveo je Konatar.

Pojasnio je da predlog koji je predat Skupštini  podrazumijeva da ovaj Zakon se počne primjenjivati od 1. januara 2025. godine.

- Dakle, ni na koji način se ne narušava finansijska stabilnost Crne Gore i ono što su planovi za 2024. godinu, ono što je propisano budžetom. Upravo zbog toga smo ove izmjene predložili da stupe na snagu od 1. januara 2025. Kako bi bilo dovoljno vremena da se ova dodatna sredstva planiraju i obezbijede budžetom za 2025. godinu, istakao je on.

Konatar: URA će predložiti povećanje dječijih dodataka za 50 odsto

On je naveo da je GP URA bio jedan od predlagača donošenja zakona kojim je omogućeno da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječji dodatak.

- To se desilo izmjenama zakona u maju 2021. godine kada smo najprije omogućili da sva djeca do šeste godine primaju dječji dodatak i onda krajem 2021. godine izmjenama zakona je omogućeno da sva djeca do 18. godine primaju dječje dodatke i tada smo propisali da najniži iznos dječjih dodataka iznosi 30 eura, a da za korisnike materijalnog obezbeđenja taj dodatak bude veći 44 eura do najvišeg iznosa za korisnike lične invalidnine i djecu bez roditeljskog staranja kada je propisano dječji dodatak iznosi 60 eura, saopštio je Konatar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:18