Jakov Milatović / foto: Mićko Vujisić
09/12/2023 u 13:09 h
Mićko Vujisić, Blaženka GolubovićMićko Vujisić, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO-VIDEO) Milatović: Danilovgrad razgrnuo mrak fašističke i nacističke okupacije

Dužni smo da danas sa ovog mjesta odamo počast i zahvalimo se za slobodu koju su nam naši narodni heroji ostavili u amanet, kazao je predsjednik Crne Gore

Opština Danilovgrad danas, 9. decembra, proslavlja svoj dan. Svečana sjednica otpočela je intoniranjem himne. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Danilovgrad na današnji dan, prije 79 godina, razgrnuo mrak fašističke i nacističke okupacije i junačkim podvigom partizanskih jedinica oslobodio ovaj grad.

- Prve ustaničke akcije iz jula 1941. godine, među kojima se kao najvažnije izdvajaju razoružavanje okupatorske postaje u Spužu i okršaj na Pralenovici, predstavljali su nagovještaj duge četvorogodišnje borbe koja će u konačnom biti potvrđena slobodarskim pečatom dana oslobođenja, dana koji danas zajedno obilježavamo. Time je u istorijske čitanke 9. decembar 1944. godine upisan kao simbol prkosa i podsjetnik ponos budućim generacijama o žrtvi koju su za slobodu podnijeli naši preci - kazao je Milatović.

Istakao je da je neophodno pomenuti i heroje koji su nemjerljivim doprinosom narodno-oslobodilačkoj borbi pronosili vojničku slavu bjelopavlićkog i katunskog naroda širom nekadašnje Jugoslavije, poput Jagoša Žarića, Milovana Šaranovića, Veljka Milatovića, Vladana Đuranovića i mnogih drugih.

- Dužni smo da im danas sa ovog mjesta odamo počast i zahvalimo se za slobodu koju su nam naši narodni heroji ostavili u amanet - kazao je Milatović.

Istakao je da je Danilovgrad, osnovan kao plod nastojanja kralja Nikole da na desnoj obali Zete izgradi varoš koja će biti spona između stare Crne Gore i Brda, prolazio dinamične faze razvoja.

- Smješten u srcu Bjelopavlića, ogrnut katunskom nahijom, na geografskoj raskrsnici između sjevera i juga, istoka i zapada naše države, u prostornom srcu Crne Gore, ovo posebno mjesto, već više od vijek i po, plijeni svojom ljepotom i autentičnošću. Ipak, podijeliću sa vama lični utisak da razvoj Danilovgrada u najznačajnijem dijelu njegovog postojanja nije pratila dinamika kakva je bila prisutna u susjednoj Podgorici ili Nikšiću - istako je crnogorski predsjednik.

Smatra da je ipak sačuvan značajan dio resursa koji predstavljaju osnovu za kreiranje dugoročnih razvojnih politika, čijom uspješnom realizacijom će se u kontinuitetu unapređivati uslovi za život svih građanki i dragih građana.

- Valorizacija turističkog potencijala sa naglaskom na istorijske i vjerske sadržaje, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i afirmacija poslovnog ambijenta lišenog nepotrebnih barijera ili, nedajbože, korupcije, treba da budu osnovni stubovi prosperiteta Danilovgrada. Povezivanje svih ovih potencijala u skladnu cjelinu učiniće ovu opštinu mjestom koje nije usputna stanica za turiste, već nezaobilazna destinacija na kojoj će istovremeno moći da pronađu svoj duhovni mir u Manastiru Ostrog ili Manastiru Ždrebaonik, da tragaju za svjedočanstvima davno minulih vremena na Martiničkoj gradini, istražuju ostatke antičke epohe na Tarašu, Crkvini, Sigama i Podvrhu, kupaju se u Zeti i uživaju u plodovima Bjelopavlićke ravnice i okolnih vrhova. Dodatno, nadogradnja postojeće infrastrukture kroz realizovane projekte poput Bulevara dragog grada Podgorica i onih čija realizacija predstoji, poput Martiničkog puta, predstavljaju neophodan preduslov svakog privrednog i ekonomskog razvoja i moraju biti u vrhu prioriteta i lokalne i državne vlasti. Hvala što ste se sviđali s nama - kazao je MIlatović.

Milatović očekuje da  građani i građanke Danilovgrada, odakle je ubjedljivom pobjedom na lokalnim izborima u oktobru 2022. godine i trasiran put izboru sadašnje Vlade, da u okviru kapitalnog budžeta budu izdvojena odgovarajuća sredstva za infrastrukturni razvoj ove opštine, jer Danilovgrad više nema vremena da čeka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:22