Milojko Spajić / - GOV.ME
20/02/2024 u 17:33 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Na pomolu dogovor Vlade i Sindikata, ponuđeno povećanje 17 odsto

Sastanak prethodni je bio predviđen za srijedu, ali je premijer odlučio da dogovor oko štrajka prosvjetara pomjeri za danas

Nakon dva sata završen je sastanak predstavnika Sindikata prosvjete sa premijerom Milojkom Spajićem, ministarkom prosvjete, nauke i inovacija Anđelom Jakšić Stojanović i ministrom finansija Novicom Vukovićem. Tokom večerašnjih pregovora došlo je do velikog pomaka, predstavnicima prosvjete je ponuđeno povećanje od 17 odsto.

Premijer je, kako saznajemo, kazao da će ujutru dostaviti napismeno zvaničnu ponudu Sindikatu prosvjete koja je predložena tokom sastanka. Zatim će Glavni odbor Sindikata prosvjete odlučivati o tome da li prihvata ponudu i da li prekida ili nastavlja štrajk.

Kako nezvanično saznajemo uradiće se i Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim će se regulisati koeficijenti i povećanje će biti 17 odsto.

Zakon će biti brzo urađen, a primjenjivaće se od 1. septembra.

Pojedini profesori koji su prisustvovali sastanku imaju različita tumačenja o tome šta im nudi premijer, jer mnogima od njih nije jasno da li nudi neto, bruto ili povećanje na koeficijente.

Sastanak je prethodni bio predviđen za srijedu, ali je premijer odlučio da dogovor oko štrajka prosvjetara pomjeri za danas.

Jakšić Stojanović je ranije potvrdila da će prisustvovati današnjem sastanku sa predstavnicima SPCG.

- Ja sam uvijek sigurna da do rješenja može da se dođe, ali pregovori znače da svaka strana mora da bude voljna da se nađe rješenje - rekla je Jakšić Stojanović.

Ministarstvo tužilo Sindikat prosvjete zbog štrajka

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) tužilo je danas SPCG radi utvrđivanja nezakonitim odluke o štrajku i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

Dio zaposlenih u prosvjeti započeo je štrajk u ponedjeljak nakon što nije postignut dogovor između SPCG i MPNI o povećanju zarada prosvjetarima.

Spajić je u ponedjeljak pozvao prosvjetne radnike da razgovaraju sa Vladom i rekao da nema potrebe za štrajkom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:44